U trendu

Savet za monitoring: Osuda naslovne strane lista „Danas“

BEOGRAD – Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ iz Trstenika osudio je današnju naslovnu stranu dnevnog lista „Danas“ na kojoj je karikatura Hitlera i njegovog ministra propagande Gebelsa, koja u vezu dovodi predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nacističkim vođom.

Kako su naveli u saopštenju, takvom karikaturom na naslovnoj strani na posredan način se propagira fašizam i „otvaraju se vrata nacističkom zlu u javnom diskursu“, što Transparenstnost najoštrije osuduje.

„Kao što je ovaj Savet najoštrije osudio jedan durgi štampani medij, na čijoj se naslovnoj strani našao kvroločni pas, smatramo da je postavljanje Hitlera i Gebelsa na naslovnu stranu dnevnog lista ‘Danas’ još opasnije“, navedeno je u saopštenju.

Savet za monitoring je pozvao „neprincipijelna medijska udruženja“ i nevladine organizacije da takvo ponašanje osude i da ne traže izgovore u „slobodi govora u vidu karikature“.

„U suprotnom i oni učestvuju u uvođenju fašističke misli u javni diskurs Srbije“, smatraju u Savetu.

Kako navode, veoma opasno to što u „glavama pojedinih javnih radnika“ konstantno obitava opsednutost nacističkim porivima.

„Normalna Srbija to nikada neće niti razumeti niti podržati, makar se skrivali i iza časnog novinarskog poziva“, zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Aleksandar Vučić sinoć je reagujući na naslovnu stranu „Danasa“ kazao da to govori o stepenu sloboda u Srbiji, kao i da njegove političke protivnike najviše nerviraju uspesi Srbije.

„O čemu je reč? A šta je rekao Martinović? A ja Hitler? A meni hitlerovci pobili celu familiju. Ali, dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji. To je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli – diktatura na nivou na kom predsednika poredite sa Hitlerom“, kazao je predsednik.

Naveo je i da to što se takva naslovna strana pojavljuje dovoljno jasno govori o stopama sloboda u Srbiji i dodao da sumnja da bi to u nekoj drugoj zemlji moglo da se dogodi.

„A ja sam na to ponosan. Čestitam im na tome. Čak ne mislim ni da ih tužim“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike