U trendu

Saveti da deluju u interesu svojih zajednica, a ne politički

BEOGRAD – Nacionalni saveti manjina treba da deluju u interesu svojih zajednica, a ne da se koriste za slanje političkih poruka, ističu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, povodom slučajeva, poput nedavnog predloga Bošnjačkog nacionalnog veća da se promene imena osnovnih škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju.

„Za političko delovanje i organizovanje postoji drugi prostor, kao što su političke stranke nacionalnih manjina“, ukazuje pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić i podseća da nacionalni saveti imaju ovlašćenja u oblasti kulture, obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma i informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Određene aktivnosti, pojasnila je, nacionalni saveti preduzimaju samostalno, kao što su utvrđivanje tradicionalnog naziva jedinice lokalne samouprave ili naselja, unutrašnja organizacija ili imenovanje članova Upravnog odbora u ustanovama od posebnog značaja.

S druge strane, dodala je, pojedina ovlašćenja realizuju tako što predlažu, iniciraju, daju mišljenja ili saglasnost.

U registar nacionalnih saveta u Srbiji upisan je 21 nacionalni savet, a finansiraju se iz republičkog budžeta, budžeta autonomne pokrajine Vojvodine, jedinica lokalnih samouprava i donacija.

Antić je objasnila da nacionalni saveti mogu da učestvuju na javnim konkursima za dodelu sredstava u oblasti kulture, informisanja i drugim programima od javnog značaja koje, dodala je, mogu raspisivati i nadležna ministarstva i jedinice lokalne samouprave.

Podsetila je da je Skupština Srbije ove godine usvojila izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojima se, kaže, precizinije definišu ovlašćenja nacionalnih saveta.

„Unapređena je transparentnost rada nacionalnih saveta i njihovog finansijskog poslovanja. Takođe, uneta je i odredba kojom se smanjuje prekomerna politizacija nacionalnih saveta što praktično znači da su pojedine funkcije predsednika i članova Izvršnog odbora nacionalnog saveta nespojive sa članstvom u organima političkih stranaka“, pojasnila je Antić.
Ona je istakla da su sva međunarodna tela koje prate stanje u ovoj oblasti ocenila izuzetno dobrim položaj nacionalnih manjina u Srbiji.

Navela je da je od 2014. godine unapređen dijalog državnih organa i nacionalnih manjina koje su uključene u kreiranje politike.

„Imali smo izuzetno transparentne procese u donošenju akcionog plana ili usvajanju zakona, ali uvek postoji prostora za unapređenje i mi tu stojimo na raspolaganju“, naglasila je Antić.

Podsetila je da bi 4. novembra ove godine trebalo da budu održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina i pozvala sve predstavnike nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak i iskoriste svoje pravo da biraju i budu birani.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike