U trendu

Savez za Srbiju: Finansijske transakcije sa medijima u Srbiji podsećaju na organizovani kriminal

Savez za Srbiju zatražio je danas od nadležnih da ispitaju sve finansijske transakcije u kojima su prethodnih dana učestvovale kompanije Telekom, Kopernikus i Antena jer su kako se navodi, „učinjene na netransparentan način i na štetu svih gradjana Srbije“.
Savez je ocenio da Telekomova kupovina Kopernikusa za „četiri puta veću cenu od realne, u trenutku kada taj kablovski provajder prema zvaničnom rešenju antimonopolske komisije ima samo 2,7 odsto učešća u tržištu, predstavlja potez koji podseća na scenario organizovanog kriminala“.

„Zahtevamo jasan odgovor odakle Srdjanu Milovanoviću, navodnom kupcu svih medija koje je posedovala Antena, dodatnih 80 miliona evra, jer je njemu od prodaje Telekoma pripalo maksimum 100 miliona“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je u tim kupovinama i prodajama medija „reč o organizovanom kriminalu, uz saradnju sa najvišim državnim strukturama, sa jedinim ciljem da se Aleksandar Vučić uz pomoć enormnog novca i medijskih obmana što duže održi na vlasti“.

„Od zakona neće moći da pobegne ni Milovanović, kao ni formalni direktor Telekoma Petar Ćulibrk, a zakon će se striktno primeniti i na njihove nalogodavce. Ovakve finansijske transakcije će biti poništene, a televizijama koje su kršile zakon oduzete nacionalne frekvencije. Sve to kroz doslednu primenu zakona“, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je juče da je po saznanjima tog resora, kupovina televizija O2 i Prva obavljena u skladu sa zakonom.

On je za Radio-televiziju Vojvodine rekao i da „strogo formalno“ gledano, Telekom Srbija nema veze sa kupovinom dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Telekom je početkom novembra ove godine kupio „Kopernikus Technology“, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji za nešto manje od 200 miliona evra.

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk je nedavno izjavio da će ta kompanija u kojoj država ima udeo od 58,1 odsto nastaviti da kupuje kablovske operatore, što je deo razvojne stratregije

Grčka kompanija Antena grupa postigla je dogovor sa preduzetnikom Srdjanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto osnivačkih prava Antena grupe u Srbiji i Crnoj Gori.

U vlasništvu kompanije Antena grupa nalaze Prva televizija, O2 TV, Prva TV Crna Gora, Play radio, šest kablovskih kanala i tri portala Prva.rs, O2tv.rs i B92.net.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.