Savez za Srbiju: Pad u istraživanju Fridom Hausa još jedan dokaz autoritarnosti Vučićevog …

 Savez za Srbiju ocenio je danas da je pad Srbije iz grupe slobodnih u grupu „delimično slobodnih“ zemalja, po rezultatima istraživanja organizacije Fridom haus, „još jedan u moru dokaza da je režim Aleksandra Vučića autoritaran“.

Pozivajući se na istraživanje koje se bavi fundamentalnim slobodama u 195 država, Savez je u saopštenju naveo da je Srbija smeštena u grupu „delimično slobodnih država“ sa Crnom Gorom zbog „izbornih neregularnosti, zastrašivanja i negativne kampanje prorežimskih medija i vlade koji pokušavaju da osujete rad nezavisnih novinara“.

„Ovo je još jedan u moru dokaza da je režim Aleksandra Vučića autoritaran i to sada i svetskoj javnosti postaje jasno. Dok optužuje opoziciju za nasilje, nepoštovanje prava i sloboda, vlast oličena u jednoumlju Aleksandra Vučića gasi svaki smisao institucijama, zastrašuje medije i na sve načine progoni one koji misle drugačije i koji se usude da se ovom bezumlju suprotstave“, naveo je Savez za Srbiju.

Organizacija Fridom haus objavila je u svom novom izveštaju „Sloboda u svetu 2019“ da je Srbija pala iz grupe slobodnih zemalja u grupu delimično slobodnih zemalja na skali osnovnih sloboda.

Srbija se u odnosu na prošlu godinu pogoršala za šest poena u uslovima političkih prava i gradjanskih sloboda, i ove godine ima 67 poena i svrstava se u grupu zemalja koje su imale najveće gubitke u jednoj godini.

Status Srbije je pao sa slobodnog na delimično slobodan zbog pogoršanja u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i de fakto akumulaciji izvršnih ovlaščenja predsednika Aleksandra Vučića koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom, navodi se u izveštaju.

U delu izveštaja o Balkanu navodi se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Djukanović „nastavljaju da učvršćuju  državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i prevazilazeći njima dodeljene ustavne uloge“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike