U trendu

SDS predložila Skupštini Srbije formiranje anketnog odbora zbog Savamale

Socijaldemokratska stranka (SDS) podnela je danas Skupštini Srbije zvaničan predlog o obrazovanju anketnog odbora radi utvrdjivanja činjenica i okolnosti u vezi s rušenjem objekata u centralnoj beogradskoj četvrti Savamala 25. aprila ove godine.
SDS traži da Skupština oidluku o tome donese po hitnom postupku, da bi se što pre utvrdile i razjasnile sve činjenice i okolnosti koje su dovele do nezakonitog rušenja objekata, i do suspendovanja gradjanskih prava i sloboda gradjana tokom tih dogadjaja, čime je grubo prekršen Ustav.

Kako je navedeno, zadatak anketnog odbora bi bio da utvrdi šta su nadležni organi preduzeli u pogledu utvrdjivanja identiteta maskiranih lica koja su pretnjom i primenom fizičke sile sprečavala gradjane u kretanju, oduzimale sredstva komunikacije, nasilnički se ponašala i omogućavala rušenje više objekata mašinama.

Zadatak je da se utvrdi i šta su nadležni organi preduzeli u pogledu utvrdjivanja identiteta organizatora i nalogodavca, po čijem nalogu su postupala maskirana lica, kao i zbog čega i po čijem naredjenju policija nije reagovala kada su gradjani prijavili šta se zbiva, i zašto tužilac nije odmah pokrenuo postupak.

Zadatak anketnog odbora je i da odgovori na pitanje da li je MUP pokrenuo postupak kontrole rada policije i da li je preduzeo mere da bi se ispunile preporuke zaštitnika gradjana.

Kao dodatni razlog za formiranje anketnog odbora u obrazloženju je navedeno to što je zaštitnik gradjana Saša Janković pokrenuo postupak kontrole i utvrdio ozbiljne povrede ljudskih i gradjanskih prava postupanjem, odnosno nepostupanjem Ministarstva unutrašnjih poslova u tom slučaju.

U obrazloženju predloga piše i da će anketni odbor striktno i pažljivo primenjivati odredbe svih propisa u vezi sa svojom nadležnošću i s nadležnošću svih drugih institucija koje će pozvati radi svedočenja i utvrdjivanja činjenica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.