U trendu

Sednica SB UN o Kosovu večeras

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu počinje večeras u 21.00 po srednjeevropskom vremenu.

Stavove Srbije na sednici će predstaviti šef diplomatije Ivica Dačić.

U izveštaju koji pokriva period od 16. jula do 15. oktobra, Ban je pozdravio napredak u razgovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i sporazume postignute 25. avgusta, a posebno „glavne elemente za osnivanje Asocijacije/zajednice opština sa srpskom većinom“.

Ban je takođe ocenio da je osnivanje ZSO od ključnog značaja za potpuno sprovođenje briselskog sporazuma i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da održe zamajac završavanjem statuta ZSO, kao i brzim sprovođenjem svih dogovorenih sporazuma.

Generalni sekretar UN je kritikovao kosovsku opoziciju zbog nasilja i zastrašivanja u ometanju rada skupštine i pozvao sve političke aktere da se uzdrže od reči i dela koja nisu saglasni s civilizovanim i demokratskim društvom.

Ban je pozdravio usvajanje usvajanje ustavnih amandmana i drugih zakona potrebnih za rad Specijalnog suda na Kosovu koji bi se bavio zločinima OVK, kao „napredak ključan za pokazivanje posvećenosti Kosova temeljnim načelima pravde i odgovornosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar