U trendu

Sednica Skupštine počela postavljanjem pitanja

Početak današnje sednice poslanici su iskoristili da postave pitanja Vladi Srbije i ministrima, a , izmedju ostalog, tražili da ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar dostavi dokaze o obrazovanju i specijalističkim studijama, kao i da se utvrdi koliko službenih vozila imaju Vlada i Skupština Vojvodine.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić zatražila je danas da ministar zdravlja Zlatibor Lončar dostavi proverljive dokaze o obrazovanju, specijalističkim studijama, usavršavanju i napredovanju u zvanjima i to u obliku u kom je te podatke dostavio prilikom izbora na funkciju.

Ona je kazala da je ministar dužan da te podatke podnese bez krivotvorenja i grešaka, upitavši da li je istina da se Lončar usavršavao u Velikoj Britaniji.

Gordana Čomić zatražila je od ministarke poljoprivrede Snežane Bogasavljević Bošković da proveri šta se dešava sa isplatama subvencija poljoprivrednicima i navela da ima informacije da kasne i da je isplaćeno samo 2.000 od 6.000 dinara.“Od najavljenih 6.000 dinara subvencija isplaćeno je samo 2.000 za gorivo“, navela je ona i dodala da nema isplata za subvencije po hektaru.
Žarko Mićin iz Srpske napredne stranke rekao je da vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem sprovodi politiku štednje, o čemu govori i prodaja službenih vozila, dok predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić sprovodi politiku „bahatog trošenja“.

On je kazao da pokrajinska vlada troši oko 100 miliona dinara godišnje za službena putovanja, kao i da ima 143 službena vozila na raspolaganju, kao i da je u maju prošle godine kupljeno još pet novih vozila.

„Koliko je službenih vozila prodato i koliko je država zaradila od prodaje, a koliko je vozila registrovano na vladu i Skupštinu Vojvodine“, pitao je Mićin.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Zvonimir Stević pitao je Ministarstvo kulture i informisanja da li će jedini list na srpskom jeziku koji izlazi na Kosovu i Metohiji „Jedinstvo“ biti ugašen.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi ponovo je uputio pitanje Ministarstvu prosvete u vezi sa priznavanjem visokoškolskih diploma kosovskih univerziteta i nedostajućih udžbenika na albanskom jeziku.

„Da li će konačno da se reši veoma osetljiv problem priznavanja diploma sa kosovskih univerziteta“, upitao je Haljimi, dodavši da je od Ministarstva prosvete dobio nepotpun odgovor što se tiče udžbenika na albanskom jeziku.

Poslanica LSV Nada Lazić govorila je o zabrinjavajućoj seči šuma u Nacionalnom parku Fruška Gora i upitala Ministarstvo poljoprivrede zašto je dozvoljen veliki obim seče bagrema.

Ona je rekla da je više od 10 hektara bagremove šume isečeno na Fruškoj gori i da je zahtev navodno stigao iz manastira Vrdnik koji je restitucijom dobio zemlju.

Skupština Srbije je danas počela prolećno zasedanje, a na dnevnom redu sednice je 11 tačaka medju kojima je i Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Sednica je posle postavljanja pitanja bila prekinuta nakratko zbog nedostatka kvoruma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.