U trendu

Šef KOA Driton Gaši podneo ostavku

Šef Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Driton Gaši podneo je danas ostavku koju je od njega zatražio premijer Kosova Ramuš Haradinaj, potvrdjeno je iz Vlade Kosova.  

Haradinaj je zatražio ostavku Gašija i ministara unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja, pošto ga nisu informisali o hapšenju i deportaciji šest turskih državljana koje vlasti u toj zemlji optužuju za terorizam.

Direktora KOA imenuju i razrešavaju zajedničkom odlukom predsednik i premijer Kosova.

Istovremeno su prištinski mediji javili da je Državno tužilaštvo Kosova, odnosno Specijalno tužilaštvo započelo istragu protiv Gašija i Sefaja zbog deportacije turskih državljana.

Skupština Kosova prošle nedelje odlučila je da formira parlamentarnu istražnu komisiju koja ima zadatak da rasvetli sve okolnosti pritvaranja i proterivanja šest turskih državljana.

Skupština od nadležnih organa zahteva dostavljanje informacija o ovom dogadjaju.

Istragu o ovom dogadjaju zahtevali su predstavnici vlasti i opozicije koji traže utvrdjivanje odgovornosti za slučaj koji je uzburkao kosovsku javnost, odnose izmedju Turske i Kosova i doprineo stvaranju novih sumnji medjunarodnih zvaničnika i organizacija u ostvarivanje zakonitosti.

U četvrtak, 29. marta Policija Kosova pritvorila je po nalogu Kosovske obaveštajne agencije i avionom turske obaveštajne službe deportovala šest prosvetnih radnika koji su radili u obrazovnim institucijama na Kosovu.

Oni su deportovani jer ih Ankara sumnjiči da su pripadnici pokreta FATO, kojim rukovodi verski vodja u egzilu Fetulah Gulen, optužen za neuspeli puč 2016. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike