U trendu

Šef misije SE u Beogradu predao mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama ministarki …

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu, Tobijas Flesenkemper, predao je danas ekspertsko mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Gordani Čomić, saopštila je Kancelarija SE u Beogradu.

„Svrha ovog Zakona je menjanje života ljudi na bolje i čvrsto verujem da će ovo mišljenje biti korisno za dalji rad na Nacrtu zakona. Da bi se dogodila prava promena, neophodni su snažna politička volja i posvećenost, koje će se pretočiti u jako zakonodavstvo koje će biti ne samo usvojeno, već i sprovedeno“, rekao je Flesenkemper.

Mišljenje, koje je pripremio Generalni direktorat za demokratiju SE, a na zahtev ministarke Čomić, uzima u obzir standarde SE u oblasti borbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i zaštite socijalnih prava.

Usvajanjem specifičnog zakonodavnog okvira za istopolne parove, Srbija bi se značajno približila ispunjavanju ovih standarda, navedeno je u mišljenju i istaknute su preporuke za poboljšanje Nacrta zakona.

Čomić je izjavila da je to ekspertsko mišljenje izuzetno važno za rad njenog ministarstva i da očekuje i dalju podršku Saveta Evrope, naročito kroz zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.