Šef Tačijevog kabineta: Ideje o podeli Kosova zastarele

Šef kabineta predsednika Kosova Bekim Čolaku ocenio je danas da su ideje o podeli Kosova, razmeni teritorije ili promeni granica, zastarele i da ne doprinose regionalnoj stabilnosti.

Reagujući na najavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da će u okviru predstojećeg unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji predložiti podelu te teritorije na srpski i albanski deo, Čolaku je ocenio da taj dijalog „ne bi trebao da bude platforma za promovisanje svakojakih ideja ili predloga“.

„Očekujemo od zvaničnika Srbije da se uzdrže i da ne izlaze u javnosti sa rizičnim predlozima kao što su podela, razmena teritorija ili promena granica jer su te ideje, od koga god dolazile, zastarele i ne doprinose regionalnoj stabilnosti“, kazao je Čolaku za radio Slobodna Evropa.

On je pozdravio poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji navodeći da će dijalog „pomoći rukovodstvu i narodu Srbije da shvate i prihvate realnost o nezavisnom Kosovu“.

Izjava šefa kabineta kosovskog predsednika prva je reakciju zvanične Prištine na Vučićevu najavu o otvaranju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike