U trendu

Šefovi diplomatije Italije, Albanije i Srbije razgovarali o daljem povezivanju tri zemlje

Šefovi diplomatije Italije, Albanije i Srbije razgovarali su danas u Beogradu o unapredjenju odnosa, regionalnoj saradnji, evrointegracijama i ekonomskim projektima koji bi doprineli daljem povezivanju tih zemalja.

Andjelino Alfano, Ditmir Bušati i Ivica Dačić najavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka u vili „Mir“ da će u narednom periodu biti organizovani sastanci koji bi obuhvatili i nevladin sektor i privrednike, ali i preduzimanje „konkretnih koraka“ za razmenu studenata.

„Pokrenuli smo teme koje uključuju, pored ostalog, civilno društvo i mlade ljude… Da se realizuje neka vrsta eksperimenta – Erazmus za Zapadni Balkan. Predlog je da damo podršku da ove tri vlade budu neka vrsta pokretača kada su u pitanju nevladine organizacije i privrednici“, izjavio je ministar spoljnih poslova Italije.

Alfano je rekao da „ovaj sustret znači da će ići napred i da će realizovati ono što su započeli“.

On je rekao da Italija podržava evrointergracije Beograda i Tirane, ocenivši da je Srbija pokazala hrabrost kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, a Albanija kada je u pitanju vladavina prava.

„Treba nastaviti proces evrointegracija. Uvek smo ukazivali da treba imati ambiciozan plan kada se radi o proširenju“, rekao je Alfano.

Šef italijanske diplomatije je kazao da je „jako srećan zbog prilike da bude“ u Beogradu i „dodatno ojača saradnju i dijalog medju zemljama“.

Upitan za komentar o predstojećim parlamentarnim izborima u Italiji, Alfano je rekao da ne komentariše izbore, ali je ocenio da će „Italija dobro učiniti jer je italijanski narod zreo“.

Govoreći o predsedavanju Italije OEBS-u, rekao je da je prioritet dat situacijama s Ukrajinom i s Mediteranom.

„OEBS održava kanal komunikacije izmedju istoka i zapada čak i u loša vremena. Mislim da je to osnovna funkcij OEBS-a“, dodao je Alfano.

Albanski ministar Bušati je zahvalio Dačiću na dočeku i organizovanju trilateralnog sastanka, a Alfanu na podršci koju Italija pruža Albaniji i Srbiji sa jima ima strateško partnerstvo.

„U našem je interesu da proširimo spektar pitanja trilaterale. Razgovarali o evrointegracijama i strategiji EU za Zapadni Balkan. Sada je na nama da radimo“, rekao je Bušati.

On je dodao da su razmatrali napredak regiona u okviru Berlinskog procesa, razgovarali o dešavanjima u EU u 2018. i predstojećem samitu u Londonu, i dogovorili nekoliko predloga za saradnju sa civilnim sektorom.

Bušati je rekao da su zemlje Zapadnog Balkana „učinile dosta“ po pitanju „arhitekture evropske bezbednosti“ i da način na koji su se Srbija i Albanija pokazale u migranstkoj krizi pokazuje evropske vrednosti te dve države.

Šef srpske diplomatije Dačić je rekao da je strateško partnerstvo sa Italijom veoma važno za Srbiju i Albaniju, dodavši da je Italija jedan od najvećih zagovornika proširenja EU.

„Opredeljeni smo da dalje unapredjujemo naše odnose, bilo da je reč o posetama na visokom nivou ili traganju za različitim interesima u brojnim oblastima, kao što su infrastrukturni projekti i regionalna saradnja“, izjavio je Dačić na konferenciji za novinare s Bušatijem i Alfanom.

Dačić je rekao da je „danas bilo i dosta konkretnih ideja“ i da su se saglasili da se u narednom periodu organizuju sastanci koji bi obuhvatili i nevladin sektor i privrednike, kao i da se preduzmu konkretni koraci za razmenu studenata.

„Imamo i dosta ekonomskih interesa. Italija je jedan od najznačajnih ekonomskih partnera“, rekao je Dačić koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka u Beogradu koji je označio kao „veoma značajan i važan format za bližu saradnju“.

Srpski ministar je rekao da će naredni trilaternalni sastanak verovatno biti održan u Italiji, a da ih očekuje i samit u Londonu, izrazivši nadu da će biti nastavljen „pozitivan kurs“ samita u Trstu, koji je, kako je rekao, bio jedan od najuspešnijih.

Treći trilateralni sastanak šefova diplomatije Albanije, Italije i Srbije održan je danas u vili „Mir“ u Beogradu.

Prvi trilateralni sastanak šefova diplomatije Albanije, Italije i Srbije održan je u januaru 2015. u Rimu kada su se sastali Bušati, Dačić i tadašnji italijanski ministar Paolo Djentiloni. Oni su se ponovo sastali naredne godine u Tirani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.