U trendu

Selaković: Srbija će uputiti protestnu notu Haškom tribunalu

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će Srbija u najskorijem roku uputiti protestnu notu Haškom tribunalu zbog toga što su „Srbiji na ovakav način zapušili usta“.

On je povodom poziva koji je ranije danas Haški tribunal uputio Srbiji da izruči tri člana Srpske radikalne stranke, kazao da će Srbija postupati u skladu sa zakonskim obavezama i prvenstveno čuvati nacionalni interes njenih gradjana.

Nećemo ćutati i pognuti glavu, to je pitanje samopoštovanja. Takve stvari ova vlada ne može da trpi, rekao je Selaković novinarima u Vladi Srbije.

On je naveo da je sramota da se njenom predstavniku u Haškom tribunalu „zabranjuje da izrazi stav zemlje“.

„Mi insistiramo na tome da se naš glas čuje“, rekao je ministar i kao primer „oglušivanja Tribunala“ naveo odluku Vlade Srbije od 8. oktobra 2015. godine, kada je Beograd tražio da se osudjenik Zdravko Tolimir vrati u Srbiju na lečenje zbog lošeg zdravstvenog stanja.Dali smo garancije da se Tolimir leči u Srbiji, a dobili smo samo da se vrati mrtav“, kazao je Selaković.

On je dodao da je Tolimir deveti Srbin koga mrtvog vraćaju iz Haškog tribunala.

Selaković je ocenio da je to što se danas nije čuo stav Obradovića “ velika sramota i skandalozno oglušivanje o stav jedne države“.

Ministar je upitao da li je to isti onaj Tribunal koji je vratio u Srbiju predsednika SRS-a Vojislava Šešelja zbog teškog zdravstvenog stanja a da mu sada taj isti razlog vise nije dovoljan.

On je naveo i da Srbija nije dobila odgovor na Obradovićevo pitanje zašto Tribunal nije tako postupao i sa drugim zemljama.

Prema Selakovićevim rečima, Srbija saradjuje sa Tribunalom ali joj je podjednako važan život svakog njenog gradjanina.

„Sve što je vlada i njeni ministarstvo radilo, radilo je redovno obaveštavajući tribunal u tajnoj prepisci o kojoj ne mogu da pričam“, dodao je Selaković.

Radeta: Ne zanima me zahtev iz Haga, nema osnova za izručenje

Funkcioner Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, čije hapšenje i izručenje tražio Haški tribunal, izjavila je danas da neće dobrovoljno otići u Hag i da nema osnova za optužbe iz tribunala.

„Ni ja, ni bilo ko iz tima Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, ni na koji način se nismo ogrešili o zakon, niti ima osnova za navodne optužbe iz Haškog tribunala“, rekla je Radeta.

Ona smatra da vlast u Srbiji nema pravni osnov da izruči nju i njene kolege iz SRS Petra Jojića i Jova Ostojića, jer takva mogućnost ne postoji u zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.

„Ako bi to uradili, to bi bilo grubo kršenje Ustava Srbije“, rekla je Radeta.

Ona je ponovila da u Hag neće ići dobrovoljno, te da zahtev tribunala nije problem radikala ili njen lično, već aktuelne vlasti.

„Mene to i dalje uopšte ne zanima“, rekla je Radeta.

Radikali su optuženi za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Pretresno veće Haškog tribunala danas je naložilo Srbiji da do hapšenja troje članova SRS Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, na svake dve nedelje Tribubalu prilaže detaljni izveštaj o aktivnostima na ispunjenju tog naloga.

Na početku današnjeg ročišta, koje je bilo otvoreno za javnost, tročlano sudsko veće je konstatovalo da Srbija više od godinu dana nije ispunila nalog Tribunala za hapšenje i izručenje troje radikala.

Iako je Koordinator pravnog tima Srbije u Hagu Saša Obradović najpre tražio da objasni koje je sve korake Srbija preduzela od januara, sud je odbio da ga sasluša i konstatovao da Srbija „ništa nije uradila da ih uhapsi“.

(Beta/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar