Selaković: Treba nam mudrosti i strpljenja, ne smemo odustati

KOSOVSKA MITROVICA – Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković danas je na sastanku s predstavnicima Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici istakao je da je borba za južnu pokrajinu borba za Srbe na KiM i poručio da ko god priča nešto drugo – laže ih.

Selaković je, podsetivši na jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kazao da su mogli čuti ono što se do sada nije moglo čuti, a to je racionalan pristup rešavanju problema i čvrst stav da nema dogovora u kojem se jedna strana unižava, a druga uzvisuje.

Naveo je da je Vučić juče pomenuo sve što je Kancelarija za KiM uradila od 2012. godine i dodao da bi to trebao da pokuša da uradi bilo ko ko je pre 2012. godine imao zadatak da vodi računa o Srbima na KiM.

„Pričali su vam da ste otpisani, da nema ništa od Srba na KiM, a onda ste, od 2012. godine, videli da je manje priče, ali dela više. Naša situacija nije laka i vi to dobro znate, vi koji ste naš najbolji argument za borbu za KiM, vi bez kojih niko ne bi imao šta da priča i radi povodom KiM. Ta situacija je u nekim asprektima makar malo bolja danas, kada je Srbija uspela da podigne ugled u svetu“, kazao je Selaković.

Podsetivši da je više od 1930 dana prošlo od kako Albanci sa KiM nisu ipunili obavezu i formirali zajednicu srpskih opština, Selaković je kazao da je Srbija time što je sve ispunila pokazala da joj je stalo do mira, rešenja i koliko je ozbiljna i odgovorna.

Upitao je kako se ođednom desilo da su na istoj strani i predstavnici ojađene srpske opozicije, deo Crkve, ali i jedna Nataša Kandić, Sonja Biserko i dodao da svi oni zajedno ubeduju u jednu stvar, a to je da je bolje da celo KiM bude takozvano nezavisno albansko Kosovo, da se u to ne dira.

Selaković je pitao i treba li svi da idemo tim putem i da čekamo da nas u mestima na KiM, gde Srba ima po troje – četvoro, do onih mesta gde nas ima u hiljadama, nestajemo ili treba da čuvamo ono što čuva Srbiju, a to su ljudi.

On je apelovao na strpljenje Srba sa KiM, primetivši da kako nisu uspeli da ponize i unize Marka Đurića u martu to ne mogu da učine nikome ni u sali gde je ovaj današnji sastanak održan, ni u Lebanu, Gračanici.

„Nemamo pravo da odustanemo, ali nemamo pravo da srljamo i da ne pokušamo sve sto možemo da očuvamo mir“, istakao je Selaković.

On je dodao da se neko ko danas ima 19 godina i živi na KiM i pripada srpskom narodu, ne seća vremena kada je ovde bila srpska policija i vojska.

„To su danas odrasli mladi ljudi, koji imaju biračku pravo, koji do tog vremena dosežu samo kroz priče. Oni ne znaju ono što znamo mi, ali su reseni da ostanu, sačuvaju svoje ime i identitet. Svakoga dana mi koji smo u sistemu vlasti treba da mislimo na te ljude, jer su oni budućnost, njima ćemo Srbiju približiti samo onoliko koliko je mi nosimo. A ako to želimo, treba nam mudrosti i strpljenja“, naveo je Selaković.

Poručio je srpskom narodu da danas, kao nikada ranije, imaju državni vrh, na čelu sa predsednikom Vučićem, kojima mogu spokojno verovati.

Istakao je da ne treba nasedati na provokacije i destabilizovati ono što je do sada uspelo da se uradi i dodao da nije bilo predsednika Vučića, ni to ne bi uspeli da urade.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike