najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Selaković:Cilj Deklaracije o opstanku srpske nacije očuvanje jezika i kulture

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je cilj usvajanja Deklaracije o opstanku srpske nacije očuvanje srpskog jezika i kulture.

„Opasnost kojoj je izložen srpski jezik i kultura nije samo u generacijama Srba koji su sticajem okolnosti otišli daleko u rasejanje…Ona je vidljiva u neposrednom okruženju, teritorije na kojima Srbi žive vekovima jesu teritorije na kojima je danas njihov opstanak i jezik ugrožen, a kada nestane jezika nestane i naroda“, rekao je Selaković za RTS.

On je kazao da usvajanje Deklaracije nije motivisana dnevno-političkom potrebom, niti onim što neko pokušava da prikaže „velikosrpskim nacionalizmom“.

„Biće predložene odredjene mere koje će pomoći da sačuvamo srpski jezik, pismo i kulturni identitet“, naveo je Selaković.

On je rekao da se ide ka tome da deklaracija bude deklaratorni i pravni akt koji će usvojiti najviša predstavnička tela RS i Srbije.

Govoreći o pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu, Selaković je rekao da je predsednik zadovoljan time kako je njegova inicijativa naišla na odjek u javnosti i da se o toj temi govori sve više.

„Možete mi reći: Da, ali do sada su se čula dva stava, dve vrste mišljenja. Od onih koji zagovaraju da je nama potreban status kvo, da treba da ga što duže odžavamo, do onih koji kažu Kosovo treba dati Albancima sve, oni to sve odavno imaju. Ni jedan ni drugi stav nisu dobri i ne korespondiraju sa onim što je realnost“, kazao je Selaković.

On je rekao da je realno stanje da „status kvo ide ka nestajanju Srba i Srbije sa Kosova i Metohije“, a da drugi stav naravno „nije prihvatljiv“. 

„Srbija mora i to je cilj unutrašnjeg dijaloga da raščisti prvo neke stvari sa sa sobom, da više ne živi u utopijama i da shvata da je realna i moguća politika samo ona koja saradjuje sa stvarnošću a to nije ni održimo status kvo, ni dajmo sve“, naveo je on.

Na pitanje da li će dijalog biti institucionalizovan, Selaković je rekao da to nije ono što će doći na početku.

„To može da bude jedna od faza, ali je dobro da o tome razgovaramo. To nije dijalog u kome dvoje, troje ili dvadesetoro ljudi sedne za okrugli sto i samo pričaju o tome. To je dijalog u kome učestvuje čitava javnost, mediji, akademska zajednica, nevladine organizacije i očekujemo da će se na takav način odvijati“, rekao je Selaković.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike