U trendu

Seljimi: Korekcija granica da, ako to donosi zastavu ispred UN

PRIŠTINA – Bivši kosovski ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi rekao je da Kosovo ne može da napreduje bez članstva u UN, te da „ako međusobno usaglašena korekcija granica donosi zastavu ispred UN, neka onda bude tako“.

„Godinu dana ranije, ako bi me neko pitao, bio bih žestoko protiv takve ideje“, napisao je on na tviteru.

„Ali, moje dete raste, godine prolaze, a mi smo i dalje na mukama“, dodao je Selimi.

„Svakako moramo da se saglasimo da je ‘rešavanje granica’ od presudnog značaja za obezbeđivanje mira i stabilnosti“, istakao je Seljimi te dalje naveo da bi neuspeh u rešavanju graničnih aranžmana doneo niz problema, uključujući rat, druge konflikte, nestabilnost, krijumčarenje, korupciju.

Korekcija granice znači da „sporne granice treba prilagoditi suverenom saglasnošću, koja često uključuje neku vrstu ‘razmene’, na osnovu koje mogu da budu uključene i istorija, geografija, želje pogođenog stanovništva, između ostalog“.

Ako se Beograd i Priština saglase o korekciji granice, jasno je da moraju da razmotre regionalnu i širu međunarodnu percepciju dogovora, smatra Selimi.

Nisam ekspert, ali čuo sam da postoji veliko međunarodno uporedno iskustvo u upravljanju pitanjima usklađivanja granica na miran način, dodao je Selimi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike