Seljimiju i ostalim zločincima nije mesto u vladi

BEOGRAD – Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija (YIHR Srbija) danas su osudile i saopštile da se protive odluci Ramuša Haradinaja da imenuje bivšeg komandanta OVK Sulejmana Seljimija za svog političkog savetnika.

„Osobama koje su počinile ratne zločine nije mesto u državnim institucijama „, stoji u saopštenju u kojem se dodaje da takva odluka ukazuje na „nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti vlade pravdi, pomirenju i miru“.

„YIHR Kosovo i YIHR Srbija kao organizacije koje rade na suočavanju s prošlošću pozivaju sve političke aktere na Kosovu da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životu. Glavni fokus treba da bude na prepoznavanju i postizanju pravde za žrtve, preživele i nestale osobe iz rata“, navode.

Podsećaju da je odluka usledila nekoliko dana nakon što je Seljimi pušten na uslovnu slobodu, pošto je odslužio više od pet godina zatvora, a da je osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1998-1999. godine.

Dodaju da su Sejlimija, osim što ga je Haradinaj „velikodušno“ prihvatio u kabinet, drugi državni zvaničnici posetili nakon otpusta i „opisali kao heroja albanskog naroda“.

Uz cititanje izjave Hašima Tačija, da je „sa živim herojem na slobodi, generalom Sulejmanom Seljimijem, Kosovo bolje i bezbednije“, navode da su takve izjave u najmanju ruku zabrinjavajuće i neprihvatljive.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike