U trendu

Šešelj: Namera SAD da potisne kineske konkurente sa velikih projekata u Srbiji

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da je za izgradnju auto-puta Pojate-Preljina bila zainteresovana i kineska kompanija, ali da je memorandum o izgradnji potpisan sa nepouzdanom američkom firmom i da je namera SAD da potisne kineske konkurente sa velikih projekata u Srbiji.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je potpuno jasno da pojavljivanje američke firme za izgradnju auto-puta u Srbiji znači da SAD žele da aktivno udju na tržište saobraćajne i druge infrastrukture, ali i da pokušaju da pariraju sve većem učešću kineskih firmi koje u Srbiji već rade.

Šešelj je kazao i da je u svim zemljama gde su firmu „Behtel“, sa kojom je potpisan memorandum, pratile afere, a pri dobijanju poslova bila je primetna aktivnost američkog ambasadora od početka pregovora do potpisivanja ugovora.

On je kazao da se vrši pritisak na vladu i državne organe, jer „ne mogu da pariraju drugačije kineskim kompanijama čije su cene niže od američkih i ne mogu ni jednu javnu ponudu, ni tender da prodju“.

Predsednik SRS je rekao da je i nemački Špigl pisao o pritiscima Amerikanaca na Rumuniju povodom izgradnje puta kroz Transilvaniju od 415 kilometara i to bez učešća u bilo kakvom tenderu.

Šešelj je još rekao da je memorandum potpisala ministarka Zorana Mihajlović, za koju je kazao da je američki lobista u Srbiji.

On je rekao da je za izgradnju auto-puta u Srbiji bila zainteresovana kineska kompanija „Čajna roud end bridž korporejšn“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.