Sevaju varnice: Haradinaj oštro o Tačiju i Mogerinijevoj, Veselji jadikuje

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovo je sinoć da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će „ostati bez dijaloga“ ukoliko ga bude povezivala sa taksama.

Haradinaj je odbacio mogućnost da se na sednici vlade glasa o dnevnom redu, u kojem bi postojao predlog za ukidanje taksi.

„Ne treba da igram igrice, mi smo svi odrasli. Tražio sam od Veseljija, Ljimaja da me poštuju dok sam na ovom zadatku. Prihvatio sam njihovo poverenje u vođenju vlade ove zemlje, predlog nije donet nelegalno, to je bila jednoglasna odluka. Ne možete promeniti odluku vlade bez volje premijera“, rekao je Haradinaj.

On je u intervjuu za televiziju KTV rekao da uprkos pritisku saveznika Kosova, SAD i EU, nije promenio stav o taksama, i poručio da je Kosovo spremno da razmotri njihovu suspenziju samo ukoliko Srbija i BiH priznaju njegovu nezavisnost.

Istovremeno je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini poručio da će, ako povezuje dijalog Beograda i Prištine sa taksama, ostati bez dijaloga.

„Njeni postupci naneli su štetu Kosovu, ukoliko se o teritoriji eventualno govorilo u tom dijalogu“, rekao je Haradinaj, navodeći da takvi postupci „nisu prijateljski, već neprijateljski“, prenosi Koha ditore.

On je odbacio mogućnost da podnese ostavku zbog političke krize ili sve većeg pritiska međunarodne zajednice, koja poziva njegovu vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog sa Srbijom, navodi Gazeta ekspres.

„Ne planiram da podnesem ostavku. Znate zašto? Zato što mislim da su odluke koje sam doneo od koristi Kosovu“, rekao je Haradinaj.

On je dodao da je od Koopredsedavajućeg pregovaračkog tima Prištine i zamenika premijera Fatmira Ljimaja i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija tražio razumevanje sve dok žele da on obavlja funkciju premijera.

„Ako se stav o premijeru ili Vladi promeni, to je razumljivo i legitimno“, rekao je Haradinaj, dodajući da oni mogu da organizuju podnošenje zahteva za glasanje o poverenju.

On tvrdi da će takse dovesti do toga da Beograd prizna Kosovo.

„Niko ne zaboravlja tržište, kosovsko tržište je za Srbiju vredno, i mi zahtevamo da ono bude deo sveobuhvatnog sporazuma. Ako takse budu suspendovane, onda dajemo Srbiji vreme da odloži dijalog“, rekao je Haradinaj.

Premijer privremenih prištinskih institucija istakao je da nikada nije rekao „ne“ Americi, ali je poručio da pritisak ne treba da se vrši samo na jednu stranu.

„Tačno je da Amerika nije srećna, ali smo mi u žurbi. Mi nismo uzrok destruktivnog ponašanja Srbije“, rekao je Haradinaj, navodeći da je „dobro da pritisak bude dvosmeran“.

Prema njegovim tvrdnjama, Priština je, iz poštovanja prema SAD i Evropi, ušla u „bezuslovni dijalog“.

Veselji: Nijedan zapadni partner trenutno nije na strani Prištine

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da treba sačuvati prijateljstvo sa SAD i ne dozvoliti da, kako je naveo, Srbija ima koristi od grešaka Kosova, ukazujući da nijedan zapadni partner trenutno nije na strani Prištine u vezi sa taksama.

Veselji je za RTK rekao da nije trebalo dozvoliti da dođe do situacijje da američki državni zvaničnici pošalju pismo trojici kosovskih lidera u kojem traže ukidanje takse na uvoz robe iz Srbije.

Veselji tvrdi da Srbija zaslužuje takse, zbog, kako je rekao, nekorektnog ponašanja prema građanima i institucijama Kosova tokom dve decenije, te dodao da Kosovo treba ozbiljno da shvati SAD.

On je naveo da ne treba dozvoliti da međunarodni partneri dele isti stav sa Srbijom povodom taksi.

„Među nama nema rivalstva, treba da budemo mudri i donesemo odluke kako da prevaziđemo situaciju od koje bi Srbija imala koristi. Mi ne smemo dozvoliti Srbiji da pobedi. Moramo da održimo naše partnerstvo sa SAD i Zapadom. Ni jedan zapadni partner trenutno nije na našoj strani po ovom pitanju“, naveo je Veselji i dodao da je to bio razlog zašto je predložio privremenu suspenziju takse.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike