U trendu

Si Djinping i Nikolić položili kamen temeljac za Kineski kulturni centar

Predsednik Kine Si Djinping danas je s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položio kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Sija su na mestu budućeg Kulturnog centra, na novimenovanom Trgu prijateljstva Srbije i Kine dočekali predsednik Nikolić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, kao i ministri vlade Srbije u tehničkom mandatu.

U skladu sa kineskim običajima, Si Djinping i Nikolić su kao kamen temeljac položili mermernu ploču sa imenom budućeg kulturnog centra. Ceremoniji su prisustvovali i ministri kulture dve zemlje Ivan Tasovac i Luo Šugang.

Potom su otkrivene table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine i preuzet spomenik kineskom filozofu koji će biti postavljen ispred budućeg Kineskog kuturnog centra.

Dvojica predsednika prethodno su položili cveće na spomenik službenicima ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999. godine.

Programom posete za danas popodne predvidjena je i šetnja predsednika Kine i Srbije Kalemegdanom, a predsednik Srbije uveče će prirediti večeru za gosta iz Kine.

Si Djinping je danas popodne doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će Kina i Srbija potpisati deklaraciju o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i dvadesetak medjudržavnih sporazuma.

Si Djinping je prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina, a njegova poseta ocenjuje se kao istorijska i na srpskoj i na kineskoj strani.

Za sutra su planirani razgovori sa najvišim srpskim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković, a predsedniku Kine biće uručen i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.