U trendu

Si i Vučić u Pekingu: Srbija važna zemlja za inicijativu Pojas i put

Kineski predsednik Si Djinping, koji se u Pekingu sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, založio se za jačanje bilateralne saradnje uz ocenu da je Srbija važna zemlja u izgradnji Pojasa i puta, prenosi Sinhua.

„Srbija je važna zemlja u zajedničkoj izgradnji Pojasa i puta, i dve strane treba da prodube obostrano korisnu saradnju u korist oba naroda“, rekao je Si.

Kineski predsednik je rekao da od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije 2016. godine bilateralna saradnja u različitim oblastima polako napreduje, da je političko uzajamno poverenje ojačano i da su obe strane podržavale suštinske interese jedne druge.

Kako navodi Sinhua, Si je dodao da Srbija i Kina treba da unaprede veze medju ljudima, ojačaju medjunarodnu saradnju u multilateralnim oblastima, kao i da zajednički podrže multilateralizam i promovišu svetski mir i razvoj.

Vučić, koji u Pekingu učestvuje u drugom forumu Pojas i put, čestitao je 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine, rekavši da dostignuća Kine u razvoju pružaju Srbiji vredne reference.

Srbija čvrsto podržava i aktivno učestvuje u saradnji u okviru inicijative Pojas i put, koja donosi korist ljudima u Srbiji i ostatku sveta, rekao je Vučić.

On je rekao da su glavni projekti saradnje izgradjeni zahvaljujući kineskoj pomoći uveliko promovisali ekonomski razvoj Srbije.

Prema Vučićevim rečima, Srbija će kao pouzdan prijatelj Kine nastaviti da održava uzajamno razumevanje i podršku u pitanjima od suštinskog interesa.

Nakon sastanka, dvojica lidera su prisustvovali potpisivanju bilateralnih dokumenata o saradnji, navodi Sinhua.

Drugi forum za medjunarodnu saradnju Pojas i put, uz ućešće 40 šefova država i vlada, održava se od danas do 27. aprila u Pekingu.

Kina je u okviru inicijative Pojas i put do kraja marta 2019. potpisala 173 sporazuma o saradnji sa 125 zemalja i 29 medjunarodnih organizacija i bilateralne ugovore o saradnji sa brojnim zemljama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar