Simić: Janjić se bavi politikom, al’ bi da mu niko ne oponira

BEOGRAD – Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenjuje da se iguman Sava Janjić nameće kao svojevrstan „guru neprincipijelne koalicije opozicionih stranaka i nevladinih organizacija“, koje u napadima na pokušaj postizanja kompromisnog rešenja za KiM ujedinjuje isključivo mržnja prema predsedniku Srbije.

Janjić je za najnoviji broj magazina Vreme ocenio da su „neodgovorne izjave i posebno medijska kampanja, kojom se ovakvo ‘rešenje’ pokušava nametnuti javnosti kao jedino ispravno, višestruko su pogoršale odnose između Albanaca i Srba“.

Janjić je rekao da je na KiM bezbednosna situacija napeta posle izjava političara iz Beograda i Prištine, ali i međunarodne zajednice, koji govore o „razgraničenju“ ili „korekciji granica“.

Rekao je i da crkva nije pristalica „zamrznutog konflikta“, jer to dugoročno predstavlja opasnost samo po sebi, kao i da „pretnje i beskurpulozna medijska kampanja“ protiv njega podsećaju na one koje su upućene pokojnom Oliveru Ivanoviću.
„Dragutin (Sava) Janjić ima, kao i svaki drugi građanin, pravo na političko mišljenje pa i pravo da ga slobodno izražava na društvenim mrežama i u medijima, ali i svi drugi imaju pravo da se sa njegovim stanovištima ne slažu i da takođe svoje neslaganje iskazuju javno“, uzvraća Simić u izjavi za javnost.

Simić navodi da Janjiću, „kao čoveku koji je očito naviknut na jednoumlje i slepu poslušnost, ne prija kada mu neko oponira“, ali i da to samo govori o tome kakva je on ličnost i koliko mu nedostaje politička kultura.

Prema njegovim rečima, Janjić je uplašen od političkog pluralizma i sučeljavanja političkih stavova, i zato mu se, svuda gde naiđe na argumentovano protivljenje njemu, pričinjavaju medijska hajka, napadi i zastrašivanje.

Ako se plaši sučeljavanja mišljenja, politikom nije ni trebalo da počne da se bavi, jer to što on radi jeste politika, a ne nekakav apolitični društveni aktivizam, kako on to pokušava da predstavi, naglasio je Simić.

„Uostalom, da ima imalo poštene namere, Janjić bi makar sačekao da se na horizontu pojavi nekakvo konkretno rešenje za Kosovo i Metohiju, pa da ga onda, ako se sa njim ne slaže, kao građanin ili kao svešteno lice kritikuje – ovako on samo otkriva šta je njegova stvarna namera“ ocenjuje Simić.

Posebno je, ističe Simić, neukusan i nepristojan pokušaj Janjića da zloupotrebi tragičnu sudbinu Olivera Ivanovića, i da, pri tom, sasvim proizvoljno sve one koji se ne slažu sa njim na zloban i podmukao način optuži da imaju nekakve veze sa tim ubistvom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike