U trendu

Simic: Usvajanje statuta o Trepči još jedna štetna mera

KOSOVSKA MITROVICA – Usvajanje statuta o Trepči, koje su za danas najavile privremene vlasti u Prištini, još je jedna štetna mera, ocenio je juče potpredsednik Srpske liste Igor Simić i dodao da bi to u praksi značio totalnu blokadu „Trepče sever“ u kojoj je zaposleno više od 3.000 Srba sa KiM.

On je, nakon protesta u Kosovskoj Mitrovica, novinarima rekao da su Srbi očuvali „Trepču sever“ na prostoru opština Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica, te da bi usvajanje statuta u Prištini značilo da će 3.000 porodica ostati bez primanja.

„Oko tri hiljade porodica ostaće bez primanja ukoliko se bude usvojio taj Statut i samim tim budu blokirali računi „Trepče sever“ i onemogući normalan izvoz koncentrata olovne i cinkovne rude koje naši rudari vade na obodima koji se nalaze na administrativnom prelazu između centralne Srbije i KiM“, rekao je Simić.

Upozorio je da je to još jedan jednostrani potez Prištine koji može da ugrozi normalan život Srba u južnoj pokrajini, pre svega na severu.

Simić je naveo da su protiv statuta bili i radnici albanske nacionalnosti, zaposleni u Trepči jug i ocenio da to potvrđuje da je reč o još jednom političkom aktu koji nema ekonomskog uporišta.

Dodao je da je ovo još jedna mera s ciljem da se proteraju Srbi sa KiM, kao što je uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike