U trendu

Simović: Pregovara onaj ko ima najjači politički legitimitet

BEIOGRAD – Kosovsko pitanje je otvoreno i treba ga rešavati, a najprimerenije je i najnormalnije da pregovara onaj ko ima najsnažniji politički legitimitet, a to je predsednik Srbije, kako bi dogovor, kada bude postignut, mogao da bude i primenjen, smatra profesor Ustavnog prava Darko Simović.

„Pregovori su samo jedna faza u postizanju konačnog rešenja, koje krajnju formu treba da dobije na referendumu, i u postupku promene Ustava. Ovo je tek inicijalna faza, faza traženja rešenja i najprimerenije je da je vodi političar sa najvišim legitimitetom, predsednik države, koji oličava državno jedinstvo. Primereno je da on učestvuje u pregovorima i traženju nekog mogućeg rešenja“, kaže Simović komentaršući kritike jednog dela opozicije da predsednik Srbije time što razgovara o mogućim rešenjima kosovskog problema, pa tako i o eventualnom razgraničenju, krši Ustav.

Simović navodi da Ustav koji sada imamo nije odgovarao stvarnosti ni 2006. godine, a sada još manje odgovara faktičkom stanju na KiM.

On kaže da tako, s jedne strane imamo ignorisanje stvarnosti i življenje u iluzijama, a sa druge – traženje nekog rešenja koje bi bilo održivo i koje bi moglo da se uskladi sa faktičkim stanjem na terenu.

„Inicijativa za traženjem rešenja nije isto što i postizanje konačnog rešenja, već traganje za njim. Razgovori i pregovori treba da rezultiraju mogućim rešenjima i eventualno pravnom tehnikom kako bi se to kasnije uobličilo“, kaže Simović, profesor na Kriminalističko-policijskom univerzitetu.

On dodaje i da je kosovsko pitanje „vruć krompir“, da ga je najlakše ignorisati, ne pominjati i, na kraju krajeva, održavati iluziju da je Kosovo deo Srbije.

„A održavanje status kvo, je praktično faktička nezavisnost Kosova“, zaključuje on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike