Skat: Zajednicka istorija i vrednosti nas i danas vode

BEOGRAD – Srbija i SAD ne smeju nikada da zaborave da su ih zajedničke vrednosti i istorija povezale pre 100 godina i nastavljaju da ih i danas zajedno vode unapred, poručio je američki ambasador u Beogradu Kajl Skat na dan kada se obeležava vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom.

U autorskom tekstu za današnju „Politiku“, Skat je podsetio da se srpska trobojka vijorila nad Belom kućom 1918. godine „u čast posvećenosti srpskog naroda vrednostima koje naše dve zemlje cene“.

On je najavio da će se srpska zastava danas vijoriti, zajedno sa američkom, u njegovoj rezidenciji u Beogradu, u znak sećanja na odluku predsednika SAD Vidroa Vilsona da na taj način oda počast Srbiji pre sto godina.

Američki ambasador je u tekstu naveo i da je težak period devedesetih godina, takođe, deo naše zajedničke istorije – ali samo jedan njen deo.

„Istina je da je naše prijateljstvo izdrzalo čak i najizazovniija vremena, a nastavlja da raste i danas“, poručio je Skat.

On je dodao da SAD nastavljaju da pružaju pomoć naporima Srbije da sprovede refrome neophodne za pridruživanje Evropskoj uniji.

„Poslovne zajednice nase dve zemlje sve više se povezuju, a američke kompanije u Srbiji zapošljavaju već 20.000 ljudi. Naše vojske nastavljaju da sarađuju organizujući desetine zajedničkih aktivnosti i programa obuke svake godine“, ukazao je ambasador.

Podsetivši da su SAD zvanično proslavile 28. jul 1918. godine kao Dan Srbije, Skat je istakao da je tadašnji američki državni sekretar Robert Lensing rekao da je srpski narod „žrtvovao sve za slobodu i nezavisnost“.

Skat je dodao da su Amerikanci iz svih slojeva društva davali podršku i iskazivali saosećanje prema srpskom narodu još od samog početka Velikog rata.

„Tokom 1914-1916. Sjedinjene Države su obezbedile ogromnu finansijsku pomoć i hiljade tona humanitarne pomoći srpskom narodu. Obezbedili su novac za hranu, seme za setvu, poljoprivredno oruđe, lek protiv tifusa, kao i pomoć u transportu i hrani za izbeglice. Amerikanci srpskog porekla takođe su se borili zajedno sa Srbijom, a američki lekari i medicinske sestre dolazili su da leče bolesne i ranjene“, podsetio je ambasador.

Ipak, naglasio je, očigledno je da se naši zajednički napori nisu tu završili.

„Naše dve nacije stale su rame uz rame u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, a Sjedinjene Države obezbedile su pomoć u hrani i pružile svaku drugu pomoć Jugoslaviji kada joj je Moskva uvela sankcije“, naveo je Skat.

Ambasador je ocenio da je bogatstvo naših sadašnjih odnosa dodatno ojačano jakim vezama između naših naroda.

„Pupin i Tesla nisu samo izuzetno doprineli Srbiji i Americi, već i čitavom čovečanstvu. I u tome nisu sami. Srbi su obogatili američku i druge kulture u praktično svim oblastima. Naučnici, istraživači, inženjeri, akademici, razni umetnici, sportisti – spisak poznatih Srba u američkoj i svetskoj istoriji dugačak je i impresivan“, naglasio je Skat.

Američka ambasada je u „Politici“, povodom 100 godina od podizanja zastave Srbije iznad Bele kuće, takođe objavila oglas, s porukom: „Dva naroda. Dve zastave. Jedan datum“.

„Mihajlo Pupin je bio počasni konzul Srbije u Americi i prijatelj predsednika Sjedinjenih Država Vudroa Vilsona. Zahvaljujući njemu, 28. jula 1918. prvi put u istoriji iznad Bele kuće je podignuta zastava Srbije u slavu herojstva njenog naroa. Vi ste zemlja koja je svetu dala Mihajla Pupina. Vi ste zemlja velilkih ljudi i njihovih dela“, navodi se u oglasu.

Oglas krase slike Vilsona i Pupina, dok se u pozadini vide zastave SAD i Srbije kako se vijore nad Belom kućom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike