U trendu

Škoro: Država selektivno reaguje na napade novinara

Član Predsedništva Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Srdjan Škoro ocenio je danas da država selektivno reaguje na napade na novinare i da je poslednji primer napad na novinarke Pinka tokom protesta u Beogradu, koje u bolnici obilazi i predsednik Aleksandar Vučić.

„Znači, ako napadnete novinare Pinka, važe jedna pravila, a ako napadnete novinare N1 ili Danasa, važe druga pravila… Nisam video da je Vučić obišao povredjene novinare na njegovoj inauguraciji, a tada je baš trebalo to da uradi, a nije. I time se šalje potpuno pogrešna poruka“, rekao je Škoro za N1.

Škoro je rekao da nasilje u društvu postoji dugo i ocenio da se ono „generiše od strane jednog čoveka, a to je Vučić“.

„On je taj koji proizvodi nasilje, kreira kompletni scenu i nasilje koje se dogadja je posledica svega toga. On bi trebalo da bude predsednik svih gradjana, a on to nije… Država u slučaju napada na novinarke Pinka kao radi svoj posao, vidimo da je uhapšen napadač, odredjen mu je pritvor… A onda imate situaciju kada gradonačelnik Subotice Bogdan Laban preti nekome da će mu prerezati grkljan, i onda policija uhapsi onoga kome je prećeno, a ne gradonačelnika, a ni Vučić ne reaguje“, ocenio je Škoro.

Škoro je rekao da se „uopšte ni ne zna šta se dešavalo na tom protestu (ispred Televizije Pink)“.

„Mi možemo samo da verujemo da se to desilo, jer smo videli snimak, isto kao što možemo da verujemo da je čovek spontano pao u nesvest na Televiziji Hepi tokom gostovanja Aleksandra Vučića, koji mu je odmah priskočio u pomoć. Uvek se pravi neka priča, ali mi ne znamo kompletnu priču iza svega. Kada bi neko iskreno ispričao šta se desilo, možda bi mnoge stvari bile jasnije“, rekao je Škoro.

On je kazao da su Vučić i njegova stranka razorili institucije, koje ne reaguju kada bi to trebalo da čine.

„Imate osećaj potpune nezaštićenosti, nemate kome da se obratite. Ako se policija plaši da reaguje, kao što je bio slučaj u Savamali, vi ste u nebranom grožđu, ne znate kako da ispravite situaciju… Ako ne reaguje policija, ne reaguje sud, niti građdjni, šta bi trebalo da se uradi?“, ocenio je Škoro.

Komentarišući gašenje Novina Vranjskih, Škoro je rekao da je praksa u Srbiji da se gase ozbiljni mediji koji žele nekoga da kritikuju.

„Došli smo u medijsku situaciju da, ukoliko bi Vučić izgubio izbore to ne bi imao ko da objavi… Dva-tri meseca bi oni držali stanovništvo u podrumu, kao u onom Kusturicinom filmu, bez informacija… Primetno je da se ovde medijima diriguje iz jednog centra i govori šta bi trebalo da pišu“, rekao je Škoro.

Na pitanje zašto nije bilo predstavnika opozicije na ovogodišnjoj Paradi ponosa, Škoro je rekao da su bile dve članice Predsedništva PSG, a da je Saša Janković, koji se pojavljivao na prethodnim, bio u inostranstvu.

Govoreći o trenutnom stanju u opoziciji, Srdjan Škoro je naveo da „nije lako pomiriti opoziciju“.

„Pokret je izašao u javnost sa 11 principa, pokušavamo da postavimo neke principe u politici. Ti principi su adresirani na sve ljude u opoziciji, iako su ih neki odbacili… Jer vi imate političku strukturu koja je navikla na jedan način ophodjenja… Imate situaciju da stranke i političari varaju glasače time što prelaze u druge stranke, ulaze u saradnju sa onima s kojima su rekle da neće. Mi to pokušavamo da promenimo“, rekao je Škoro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.