U trendu

Skot: Aktivnosti Rusije u regionu su maligne

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot ocenio je danas da se aktivnosti Rusije u regionu mogu nazvati malignim, jer ne doprinose stabilnosti, ali ni realizaciji strateških ciljeva Srbije.

„Jako je bitno da poduvčemo da se Rusija ne angažuje, kako mi mislimo, na način koji podržava stabilnost u regionu“, rekao je Skot gostujući na RTV.

Prema rečima Skota, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji rekao je da postoji zabrinutost o ruskim aktivnostima u regionu koje nisu usmerene na podržavanje strateškog cilja Srbije integraciji u zapad.

„Kada vidim da se Rusi aktivno angažuju na podrivanju komšijskih zemalja i koriste za to srpsko tlo ja bih to onda nazvao malignim uticajem Rusije“, rekao je Skot.

Ambasador je ocenio i da SAD smatraju da je ruski humanitarni centar u Nišu zapravo centar špijunaže.

„Ako je to humanitarni centar zašto je zaposlenima potreban diplomatski status. Taj status znači da niko ne moze da izvrši inspekciju toga šta oni rade, da mogu da budu nedodirljivi“, rekao je Skot i podsetio da NATO delegacije ili misije koje dolaze ili prolaze kroz Srbiju podležu inspekciji srpskih vlasti.

Ambasador je dodao da je ipak na Vladi Srbije da donese odluke o odnosu sa Rusijom i kojim prostorijama će dati diplomatski status.

Skot je ocenio da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašigtonu, biti prilika da se učvrsti saradnja, da Vučić opiše svoju viziju gde želi da odvede zemlju i kako će se osnažiti saradnja sa SAD.

Skot je izrazio zabrinutost zbog dijaloga i komentara lidera širom regiona, koji se vraćaju na istoriju ’90-ih i ’40-ih.

Ambasador SAD podsetio je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom inauguracije da u regionu ne može biti progresa bez mira i stabilnosti, i dodao da SAD to podržavaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.