U trendu

Skot: Podržavamo korake na formiranju Zajednice srpskih opština

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da podržava korake koji su pokrenuti u cilju formiranja Zajednice srpskih opština i ocenio da je to veoma važan pomak unapred.

„Podržavamo korake koji su nedavno pokrenuti nakon dugo vremena kada reč o formiranju ZSO. Očekujem da pregovori budu teški, ali to je važan korak napred,“ rekao je Skot novinarima u Beogradu.

Na pitanje novinara da li bi Zajednica srpskih opština trebalo da bude formirana „po Briselskom sporazumu ili po kosovskim zakonima“, Skot je rekao da je to pitanje kontradiktorno, jer Briselski sporazum govori o tome „da će zakoni biti usvajani u skladu sa zakonima Kosova i Srbije“.

„Cilj je da se Srbi na Kosovu osećaju prijatno i da imaju punu kontrolu nad svojim svakodnevnim životom, a krajnji cilj je normalizacija odnosa izmedju dve strane“, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da Briselski sporazum i sporazum o implementaciji kažu da će obe strane prilagoditi svoje zakonske okvire Briselskom sporazumu.

„Mi tražimo samo da se Briselski sporazum implementira na način na koji je potpisano. Čekamo odgovor na pitanje da ako negde piše nešto drugačije, da pokažu gde to piše“, rekao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike