U trendu

Skot: U SAD nezamislivo da neko ko je počinio zločin predaje kadetima (VIDEO)

Američki ambasador Kajl Skot rekao je da ne zna detalje i ne može da se izjašnjava o tome da li budućim vojnicima u Srbiji treba da predaju oficiri Vojske Jugoslavije koji su osudjeni za ratne zločine, ali je kazao da je tako nešto u SAD nezamislivo.

On je, kako piše na sajtu televizije N1, rekao da na vojnim akademijama u SAD studenti uče o važnostma pravila rata i poštovanju Ženevske konvencije.

„To znači da i najbolji vojnici imaju obavezu da odbiju naredjenje koje je protiv pravila ratovanja. Nezamislivo je da na našim vojnima akademijama da poručnik Keli, koji je vodio svoje trupe u Milaju i počinio masakre nad civilima ili komandant Abu Graib zatvora –  da bi iko bio izabran da podučava američke vojnike kako se predvodi vod ili upravlja zatvorom“, naveo je Skot.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas, upitana da prokomentariše navode da će general Vladimir Lazarević, koji je osudjen za ratne zločine, biti profesor na toj Vojnoj akademiji, da je to pitanje pre svega za akademiju koja donosi odluke i da ona kao predsednica Vlade ne može da se bavi „svakim pitanjem“.

Ona je dodala da predavače predlaže Ministarstvo odbrane, Generaštab i Vojna akademija.

Prema nedavnom pisanju Večernjih novosti, koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio, medju predavačima na Vojnoj akedemiji će biti general Vladimir Lazarević, osudjen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osudjen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37. motorizovane brigade. U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine. FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu. Sud je presudio u njegovu korist.

Delić je kao član Srpske radikalne stranke u maju 2007. godine izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Posle raskola u SRS u septembru 2008. godine, Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci, koju je krajem februara 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom stranke i vratio se u SRS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.