U trendu

Skup o zaštiti kritične infrastrukture odbrambene industrije

BEOGRAD – Stabilnost i integritet države usko su povezani sa stanjem i razvojnim mogućnostima i potencijalima odbrambene industrije, a njen ubrzani razvoj i integracija u tokove nacionalne i međunarodne ekonomije, kroz osvajanja novih tehnologija, prepoznat je kao bitan element politike nacionalne bezbednosti Srbije, rekao je Mladen Vuruna, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije u Ministarstvu odbrane.

On je na Prvoj međunarodnoj stručnoj konferenciji u oblasti zaštite kritične infrastrukture odbrambene industrije danas u Privrednoj komori Srbije naveo i da su usklađivanje sa najvišim svetskim standardima i uspostavljanje preventivnih i kontrolnih mehanizama u sferi zaštite kritične infrastrukture temeljne pretpostavke za očuvanje odbrane, bezbednosti i spoljnopolitičkih interesa naše zemlje.

„U kontekstu globalnih pretnji, zaštita kritične infrastrukture predstavlja prioritetno pitanje za nacionalnu bezbednost svake države, a naravno i naše“, istakao je general Vuruna, napominjući da je potrebno izraditi celovitu analizu stanja kritične infrastrukture u sektoru odbrambene industrije i definisati njenu perspektivu baziranu na modernim rešenjima i konceptima u razvijenim zemljama.

Učesnike i goste konferencije pozdravila je profesorka Hatidža Beriša iz Nacionalnog udruženja za upravljanje rizicima, koja je rekla da je cilj skupa razmena iskustva u identifikaciji i analiziranju uticaja postojećih i potencijalnih rizika na obrambenu industriju.

Cilj je, dodala je, i da se sagledaju trendovi u razvoju sistema zaštite kritične infrastrukture odbrambene industrije u oblasti fizičko-tehničke zaštite, zaštite od požara i elementarnih nepogoda, zaštite na radu, zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti i primeni drugih mera u zaštiti od različitih vrsta rizika.

Konferencija je održana u Privrednoj komori Srbije, a organizatori skupa su Nacionalno udruženje za upravljanje rizicima i Fakultet za inženjerski menadžment, dok je pokrovitelj Ministarstvo odbrane.

Skup je održan uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za zaštitu životne sredine, a u radu su učestvovali predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Švajcarske i Slovenije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike