U trendu

Skupština da poziva na odgovornost članove Vlade

Organizacija Transparentnost Srbije (TS) ocenila je danas da je za Skupštinu Srbije najznačajnije da promeni praksu i da počne da poziva na odgovornost članove Vlade koji se ogluše o obavezujuće odluke, preporuke i zaključke nezavisnih državnih organa i parlamenta.

„Kao jedan od prvih zadataka, novi saziv Skupštine treba da temeljno razmotri godišnje izveštaje o radu Državne revizorske institucije, zaštitnika gradjana, Agencije za borbu protiv korupcije, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, da obaveže Vladu da reši probleme na koje se u tim izveštajima ukazuje“, piše na sajtu TS.

TS je povodom najava da će jedan od prvih poteza vladajuće većine u parlamentu biti formiranje anketnog odbora koji će se baviti izborima i „pritiscima na Republičku izbornu komisiju“ pozvala da se u okviru rada tog tela objave zapisnici sa svih 8.377 biračkih mesta.

Ta organizacija je navela da je pred poslanicima novog saziva i niz poslova i obaveza zaostalih iz prethodnog saziva „u vezi sa razmatranjem godišnjih izveštaja nezavisnih organa, kao i u vezi sa izborom članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta REM-a“.

Kako su naveli, medju prioritetima za borbu protiv korupcije 2016-2020 je „puno poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije“.

TS smatra da bi novi skupštinski saziv trebalo da usvoji predloge izmena Zakona o zaštitniku gradjana i Zakona o slobodnom pristupu informacijama, polazeći od tekstova koje je predložila Vlada još 2011. godine, kao i izmene zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.