Skupština nije izglasala izbor sudije i dva zamenika tužioca

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije danas nisu izglasali predlog Državnog veća tužilaca (DVT) za prvi izbor dva zamenika javnog tužioca u Rumi i KRUŠEVCU kao i predlog Visokog saveta sudstva (VS S) za prvi izbor sudije u Prokulju.
Tim povodom Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) apelovalo na ubrzanje procesa usvajanja amandmana na Ustav Srbije koje je peredložilo Ministarstvo pravde, a koji pređvidaju da DVT i VS S direktno biraju zamenike javnih tužilaca i sudije.

Amandmanima je učešće Skupštine u potpunosti isljučeno iz procesa izbora tužilaca i sudija.

Udruženje smatra neprihvatljivim da Narodna skupština bez suvislog obrazloženja odbija da izabere kandidate za koje je DVT utvrdilo da su stručni i osposobljeni za obavljanje javnotužilacke funkcije.

„Imajuhci u vidu ceo tok odlučivanja u Narodnoj skupštini koji je prethodio odbijanju predloga DVT i osnovanost razloga zbog kojih su predlozi odbijeni, pozivamo Poverenika za samostalnost tužilaštva da oceni da li se u konkretnom slučaju radi o političkom ili drugom nedozvoljenom uticaju na rad javnog tužilaštva“, navodi se u saopštenju UST.

Takođe da ispita, da li se time direktno utiče na javna tužilaštva koja ostaju bez zamenika u svojim redovima, znajući stepen opterećenosti u radu javnih tužilaštava.

Skupština Srbije izabrala je danas 47 sudija, 35 zamenika javnih tužilaca i jednog zamenika tužioca za ratne zločine, dok poslanici nisu glasali za dva zmenika i tužioca i jednog sudiju pa je poništen oglas za izbor za ta mesta i konkurs će biti ponovljen.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike