U trendu

Skupština Srbije nastavila rad posle pauze

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o amandmanima na set pravosudnih zakona, posle kratke pauze koju je odredila predsednica parlamenta Maja Gojković kako bi sprečila verbalne sukobe poslanika.

Prethodno je šef poslanika Dveri Boško Obradović rekao da je „trustu mozgova“ iz Srpske napredne stranke (SNS) trebalo pet godina da smisli način da se spreči nasilje u porodici.

Na to je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović rekao da šef poslanika Dveri ima pogled na stvari „pevača iz kafane na Ibarskoj magistrali“, posle čega je Gojković odredila dvominutnu pauzu.

Dok je sednicom prethodno predsedavao Veroljub Asić (SNS), poslanik Miroslav Aleksić je rekao da bi on trebalo da vodi računa da ne koristi „dvostruke aršine“ kada govore poslanici opozicije ili poslanici vlasti „da ne bismo dolazili u siuaciju u koju smo došli u petak“.

„Ista poslanica (Marija Obradović) je u petak izazvala haos koji je nastao i nered u Skupštini“, rekao je Aleksić i dodao da se i danas dešava ista stvar.

„Iz jednog mirnog tona, normalnog rada, dozvolili ste i niste je prekinuli da napravi situaciju koju je trenutno napravila ovde u Skupštini“, rekao je Aleksić s kim se saglasio poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić.

Poslanik DS je zatražio od predsedavujećeg da sednicu „vrati u normalan tok“ i da bude „jednak prema svima“.

Dijametralno suprotan stav u raspravi je izneo zamenik šefa poslanika SNS Vladimir Orlić koji je, aludirajući na opoziciju, ocenio da „neko očigledno želi samo da uzurpira sednicu“ i da zloupotrebljava pravo na ukazivanje povredu Poslovnika.

On je ocenio da situacija podseća na emisiju „Top-lista nadrealista“ i na repliku iz nje „Bojim se da te nisam ništa pitao“.

Tokom rasprave je i predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ukazao da oduzimanjem reči predstavlja „verbalno nasilje“ i rekao da svi poslanici imaju pravo da ukažu na povredu Poslovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar