U trendu

Skupština Srbije završila raspravu o nekoliko zakona

Skupština Srbije završila je u sredu uveče načelnu raspravu o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i o izmenama Krivičnog zakonika, o Zakonu o organizaciji i nadleşnosti drşavnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koje je podnela Vlada Srbije.

U završnim govorima, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa najviše su govorili o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

Poslanici su se načelno saglasili da je taj zakon neophodan, ali da je problematično to što nije do detalja razrešen i da izaziva zabrinutost kod onih koji treba da ga sprovode.

Poslanici opozicije su ocenili da nije jasno gde će nasilnik boraviti i pod kakvim nadzorom kada bude udaljen iz porodičnog stana, kao i na koji način će biti izvedena obuka onih koji zakon treba da sprovode.

Poslanici su ocenili i da je potrebno da Zakon Å¡to pre po izglasavanju stupi na snagu.

Poslanik Demokratske stranke BalÅ¡a BoÅŸović ocenio je da zakon mora da bude donet, iako nije najsavrÅ¡eniji, a da će kasnije biti ispravljan po potrebi i da je to zakon koji menja druÅ¡tvo u Srbiji.

Predsednik i šef poslaničke grupe pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da neki članovi Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, zbog toga kako su široko koncipirani mogu da budu zloupotrebljeni.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Djukanović je rekao da je rasprava u SkupÅ¡tini bila konstruktivna i pozvao nadleÅŸne organe da kazne svakog nasilnika a Ministarstvo pravde da nadje mehanizam i za reÅ¡enje problema nasilja nad muÅ¡karcima, koji se stide da, kada ga trpe, nasilje prijave.

Poslanica pokreta „Dosta je bilo“ Tatjana Macura kazala je da nikako nije smela biti objedinjena načelna rasprava o zakonima o sprečavanju nasilja u porodici, izmenama Krivičnog zakonika, suzbijanju organizovanog kriminala i oduzimanju imovine stečene kroz kriminalna dela.

Ona je dodala da joj nije jasno zbog čega centri za socijalni rad neće dobiti prekopotrebnu obuku kada je reč o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

Ministarka pravde Nela Kuburović kazala je da je opozicija konstruktivno učestvovala u raspravi i ponudila neka dobra rešenja i da će nastojati da predlozi zakona budu poboljšani kroz amandmane i da će ako se kroz primenu budu pokazali nedostaci Zakona o sprečavanju nasilja u porodici on blagovremeno biti prilagodjen.

Ona je kazala da će primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i dela Krivičnog zakonika, koji se na taj Zakon odnosi, početi Å¡est meseci nakon objavljivanja u SluÅŸbenom glasniku, kako bi oni koji treba da ga sprovode, mogli da se pripreme za to.

SkupÅ¡tina Srbije tokom prepodneva bila je prekinuta zbog verbalnih incidenata izmedju poslanika Marjana Rističevića i poslanika Pokreta „Dosta je bilo“.

Sednica će biti nastavljena u četvrtak u 10.00 razmatranjem Predloga odluke o izboru predsednika i članova Komisije za hartije od vrednosti, koji je podneo Odbor za finansije, republički budÅŸet i kontrolu troÅ¡enja javnih sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)