U trendu

SKUPŠTINA-ZAKONI-RASPRAVA 2 (video, audio, foto)

Zakoni pokazuju da želimo da zadržimo decu u Srbiji

BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) – Predstavnici vladajuće većine u parlamentu pozitivno su se danas izjasnili o predlozima izmena zakona o obrazovanju uz ocenu da je Ministarstvo prosvete time napravilo „veliki iskorak i pokazalo da Srbija razmišlja o budućnosti“.
Pred poslanicima, među kojima zbog aktivnog bojkota nisu oni iz Saveza za Srbiju, nalazi se brojni predlozi izmena i dopuna zakona koji se tiču obrazovanja, kulture – Srpske književne zadruge, izbora sudija, predsednika sudova, avio saobraćaja, graničnih prelaza, nuklearnog istraživanja, oružja i municije.
Ako se izuzmu poslanici Srpske radikalne stranke, oni iz vladajuće koalicije najavili su podršku zakonima, koji će prema rečima poslanika SNS Vladimira Orlića omogućiti i ukidajne viza, pristupanje izgradnji infrastruktue, brigu o đacima, studentima a samim tim i o budućnosti Srbije zasnovanoj na znanju, radu i kompetencijama.
Prema rečima Orlića, zakoni su nastvak kontinuiteta ozbiljne politike, koju vodi Vlada Srbije.
Na najveće odobravanje naišao je Nacrt izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na osnovu koga će, prema navodima ministra Mladen Šarčević i dve gimnazije – beogradska Matematicka i novosadska „Jova Jovanović Zmaj“ dobiti status ustanova od posebnog nacionalnog značaja.
„Čuli ste ministre to su danas svi pohvalili. Jedna od mera predlaže da dve škole koje na najbolji način predsavljaju Srbiju gde god da se pojave, dobiju taj status od posebog značaja, što apsolutno i zaslužuju“, rekao je Orlić i pozvao nadležne da odmah počnu da razmišljaju kako da se dodatno pomogne tim školama.
„Moramo da razmišljamo da zapošljavamo samo najbolje, najiskusnije, kadar koji će đacima pomoći da budu još bolji“, rekao je on i dodao da ta razmišljanja mogu da idu i u pravcu pomoći oko smeštaja.
Njegova koleginica iz SNS Aleksandra Tomić ocenjuje da taj set zakona potvrđuje da vlast želi da otvara nova radna mesta i zadrži decu u Srbiji.
Poslanica Jedinstvene Srbije, Marija Jevđić navela je da će ta stranka podržati sve predloge zakona.
„Zakoni koji dolaze iz Minitsarstva prosvete osnov su za unapređenje zemlje, akcenat stavljaju na efikasnost obrazovanja, doprinose kvalitetnijem predškolskom obrazovanju“, rekla je ona i dodala da je važno da vrtići budu dostpuni svoj deci – socijalno ugroženoj i romskoj.
Prema njenim rečima, veliki broj međunarodnih sporazuma govori da Srbija vodi aktivnu međunarodnu politiku sa akcentom na povlačenje nezavisnosti Kosova.
Poslanik grupe Pokret socijalista, Ujedinjena i Narodna seljačka stranka Đorđe Komlenski pohvalio je izmene i dopune zakona o učeničkom i studentskom standardu uz ocenu da je važno da se usaglasavanje ne svodi samo na zakonsko, već i sa porastom standarda u Srbiji. Kao jako važno ocenio je to što je prekinut diskontinuitet večitih studenata. Podržao je i izbor novih sudija uz ocenu da su oni nova sveža, mlada krv, puna energije.
Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović najavio je da će socijalisti podržati sve predložene zakone. „Mala smo država, ali poznata po dobrom obrazovanju i sa tim trendom treba da nastvimo“, rekao je on.
Ministar je rekao da je veći deo izmena zakona potreban zbog digitalizacije u obrazovanju i vaspitanju. Jedna od izmena će se, kako je dodao, odnositi i na ocenjivanje drugog stranog jezika.
„Kako život ide brže nego zakoni, shvatili smo da neke zakone moramo dopuniti. One se pre svega odnose na informatički sistem i uvođenje jedinstvenog informacionog sistema u prosveti“, kazao je Šarčević i naveo da su usaglašavanja potrebna zbog uvođenja normalnog digitalnog sistema obrazovanja i vaspitanja kroz Zavod za vrednovanje kvaliteta.
Poslanica SRS Vjerica Radeta izrazila je žaljenje što su zakoni Ministarstva prosvete često predmet izmena i dopuna, jer kako je rekla, dobar zakon mora da anticipira šta će se dešavati u toj oblasti.
Lider radikala Vojislav Šešelj smatra da poslanici ne bi smeli da usvoje Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora Srbije i SAD o izručenju, jer bi on mogao da ima katastrofalne posledice, a svaka „naknadna kuknjava bi bila uzaludna“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike