U trendu

Skupštinski Odbor o povećenju plata, dodatnim poslovima za ministre i lečenju frustracija

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja usvojio je danas odluku o povećenju osnovice za obračun i isplatu plate za predsednika Republike, poslanike i imenovana lica u službama predsednika Republike i parlamenta od 12,5 odsto.

To je uradjeno u skladu sa ranije obezbedjenim sredstvima u državnom budžetu za povećenje osnovice plata za javnu upravu od januara.

Prethodno su članovi Odbora, takodje većinom glasova, pozitivno odgovorili na zahteva ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović za pribavljanje mišljenja za obavljanje i drugog posla, odnosno naučnog savetnika u Institut za molekularnu genetiku u Beogradu.

Poslanik opozicione poslaničke grupe Ujedinjeni Janko Veselinović je rekao da ministar ne bi trebalo da obavlja i drugu funkciju, te zapitao da li će ministar popodne ili vikendom biti ministar ili će raditi nešto drugo.

Kazao je da slučaj Begović „nije ni prvi, a ni najdrastičniji“, te podsetio da je i drugim ministrima odobreno da se bave dodatnim poslovima.

Naveo je da ministri u Srbiji, u odnosu na region i Evropu imaju male plate, te kritikovao takvu praksu i izrazio sumnju da „ministri ne žive od svojih plata“.

Poslanik Pokreta socijalista Djordje Komlenski je Veselinovićeve stavove nazvao demagogijom, te ukazao da parlamentarni administrativni odbor nije mesto za „lečenje frustracija“.

Poslanik Dveri Boško Obradović je rekao da će i posle današnje odluke mediji kritikovati poslanike zbog povećenje plata, te podsetio na stalne natpise „o niskim cenama u skupštinskom restoranu“.

Kazao je da se oduvek zalagao da plate budu povećene radnicima u skupštinskim službama, te zapitao zašto niko ne piše o cenama u vladinom ili restoranu nekog ministarstva i Predsedništva.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je upozorio da direktori preduzeća i raznih agencija i nezavisnih tela imaju i po dva i tri puta veće plate od ministra, poslanika i predsednika Srbije, te to nazvao demagogijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar