U trendu

Skupštinski Odbor utvrdio da je Vladin predlog za promenu Ustava ispunio formu

Skupštinski Odbor za ustavana pitanja utvrdio je danas da je Vladin predlog za promenu Ustava stigao od ovlašćenog predlagača i u predvidjenoj formi tako da će biti upućen poslanicima čime će, ako ga prihvate, krenuti procedura za promenu Ustava.

U predlogu koji je dostavljen Odboru, navedeno je samo koje bi odredbe trebalo promeniti, a one se odnose na pravosudje, kao i da je cilj jačanje vladavine prava i uskladjivanje sa evropskim pravnim tekovinama.

Na sednici Odbora čula su se različita mišljenja o samoj proceduri, kao i da li treba uopšte  glasati o predlogu.

Predstavnici Srpske radikalne stranke ocenili su da predlog treba povući je u situaciji u kojoj je danas Srbija „ne treba dirati“ u Ustav, uz ocenu da je tvrdnja Ministarstva pravde da se njima postiže depolitizacija „licemerna“.

Predsednik Odbora, poslanik Pokreta socijalista Djordje Komlenski je smatrao da Vlada treba da svoj predlog dopuni konkretnim normativnim rešenjima za odredbe koje bi se menjale.

Poslanik Demokratske stranke Gordana Čomić je rekla da nema jasne procedure tako da je najbolje da se kroz konsultacije šefova poslaničkih grupa tvrdi dalje postupanje.

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla da Vlada neće dostavljati nikakav predlog ustavnih amandmana, jer nije ovlašćena, već je to posao članova ovog Odbora da konačni tekst predlog iznesu pred poslanike.

„Ono što je radilo minstarstvo pravde je neka radna verzija koja može Odboru da posluži kao osnova za dalju diskusiju i debatu“, rekla je Kuburović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.