U trendu

Sl: Teodosije se „kamenom bacio“ na Vučića

KOSOVSKA MITORVICA – Srpska lista saopštila je danas da se njeni predstavnici nisu „bacili kamenom na vladiku Teodosija“, nego da se on „bacio kamenom na Aleksandra Vučića“, koji je, kako navode, i kao predsednik vlade, i kao predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju Raško-prizrensku nego bilo koji političar ili predstavnik Srba.

„Niti je vladika jednom pre nego sto se bacio kamenom na Vučića, svojim nevešto prikrivenim napadima protiv politike sopstvene države, makar pokušao da sa nama o ovim pitanjima i iskušenjima za ceo narod razgovara“, navodi SL u saopštenju.

Kažu da je njima sada potpuno jasno i sa kime, na žalost, jeste.

„Kao što nam je sada potpuno jasno i zašto ste prećutali šta smo sve, boreći se da zaustavimo izgradnju puta pored manastira Dečani, uradili“, ističe SL u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Decani Sava Janjic, napisao je prethodno na svom Fejsbuk profilu da su predstavnici SL „potrcali da bace kamen na Vladiku Teodosija koji nosi krst sa svojim narodom“.

On je izneo tvrdnju i da oni nisu pomogli Dečanima oko problema sa putem niti su se interesovali.

Poslanik SL Igor Simic reagovao je na ovaj komentar i napisao na društvenoj mreži da je Srpska lista insistirala kod svih međunarodnih predstavnika da se gradnja zaustavi, kao i kod nadležnih ministarstava, ali i javno osudila ove aktivnosti.

Inace u cetvrtak je u manastritu Visoki Decani boravilo nekoliko predstavnika ambasada u Prištini, kako bi se upoznali sa zabrinutošcu sveštenstva i problemima koje taj srpski manastir ima zbog gradnje puta Decani – Plav.

Ranije je i Srpska lista putem saopštenja „osudila protivzakonitu gradnju unutar zašticene zone oko manastira Visokih Decana“, navodeci da time kosovska vlada sprovodi „otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve“.
Episkop raško-prizrenski Teodosije nedavno je u otvorenom pismu ocenio da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike