U trendu

Sličnost puča u Turskoj i 5. oktobra je spoljni uticaj

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da kada govori o sličnostima o dogadjajima u Turskoj sa 5. oktobrom 2000. u Srbiji, to se odnosi na spoljne uticaje na te dogadjaje.

„Nisam poredio taj dogadjaj ali strani uticaj jesam“, kazao je Dačić gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Govoreći o trenutnom stanju u Turskoj, ministar je kazao da je situacija sada malo mirnija ali da uvodjenje vanrednog stanja u toj zemlji uvodi rizike poput uvodjenja policijskog časa ili zabrane javnih okupljanja.

„Mi smo pre nekoliko dana dali preporuku našim gradjanima da ne putuju u Tursku ako ne moraju, ali ako su rešili da putuju treba da primene neophodne mere opreza, da izbegavaju javna okupljanja, da uvek sa sobom nose pasoše a ako je potrebno, da se jave za pomoć našoj ambasadi i konzulatu“, rekao je Dačić.

Komentarišući spoljnu politiku Turske prema regionu Zapadnog Balkana, Dačić je kazao da je Srbija imala velike primedbe što je Ankara „često favorizovala“ Bošnjake u BiH i Albance na Kosovu i Metohiji.

„Turska je pozivala islamske zemlje da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije i zbog takve politike često je bila predmet spoljnih uticaja. Mi se nećemo mešati u unutrašnje stvari u Turskoj i pozivamo sve da Ankara odigra stabilizirajuću ulogu u regionu što nije uvek bio slučaj“, naveo je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.