U trendu

Smajlović: Dobra vest što je sud preinačio odluku u korist NIN-a

Predsednica Undruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović ocenila je danas da je dobra vest za Srbiju to što je apelacioni sud preinačio presudu kojom je ministar policije Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a i pravosnažno odbio tužbeni zahtev za isplatu materijalne odštete zbog teksta „Fantom iz Savamale“.

„To je dobra vest za Srbiju. Posebno mi se dopada što je sud podsetio ministra da je pre tužbe mogao da iskoristi svoje pravo da odgovori NIN-u“, rekla je Smajlović za portal komentarpress.net.

Odluku suda pozdravio je i novinar lista „Danas“ Zoran Panović i dodao da će doprineti poboljšanju medijske situacije u Srbiji.

„Političari ne treba da se ljute na medije. U SNS treba da se presaberu, kad su mediji u pitanju. Vučić bi komotno vladao i da je situacija s medijima mnogo fleksibilnija. Dogadja se nepotreban medijski presing. Nije pozitivno što je Stefanović tužio kolege novinare – u tom smislu moram da citiram Vojislava Koštunicu koji je rekao: ‘Mediji su ili slobodni ili nisu, nema ništa izmedju'“, naveo je Panović.

Apelacioni sud u Beogradu ranije danas je objavio da je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda kojom je NIN bio obavezan da isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti u tekstu „Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale“.

Ministar je na sudjenju rekao da su mu povredjeni profesionalni i lični ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk iz NIN-a rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije.

Objekti u Savamali su srušeni bagerima u noći izmedju 24. i 25. aprila, a ljudi pod maskama su zaustavljali i maltretirali gradjane, koji su to zlostavljanje prijavljivali policiji, ali ona nije reagovala.

Iz izveštaja zaštitnika gradjana o postupanju policije u toj noći, vidi se da je policiji „iz vrha“ naredjeno da ne reaguje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.