U trendu

Snažna podrška evropskom putu Srbije

Premijer Švedske Stefan Leven izjavio je, uoči sutrašnje posete Beogradu, da je Švedska uvek snažno podržavala evropski put Srbije i zapadnog Balkana i da će to raditi i ubuduće.

Leven je u intervjuu za današnji broj beogradske Politike istakao i da Švedska i Srbija imaju odlične bilateralne odnose i da postoji veliki potencijal za povećenje trgovine i jačanje ekonomskih odnosa.

„Uvereni smo da kredibilan proces proširenja EU ostaje najmoćniji instrument za demokratski, ekonomski i miran razvoj regiona“, rekao je Leven.

On je istakao i da „nastavak opredeljenosti zemalja kandidata za članstvo u EU potvrdjuje opšte verovanje medju članicama EU da smo zajedno jači“.

„Švedska je uvek snažno podržavala put Srbije i zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji i nastaviće da podržava zemlje kandidate u reformskim naporima“, rekao je švedski premijer.

Upitan o nedavnoj blokadi evropskog puta Srbije od strane Hrvatske, Leven je odgovorio da pregovarački okvir EU-Srbija i tekovine EU treba da se poštuju.  „Otvaranje poglavlja o vladavini prava predstavlja efikasan način za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i usmereno je na prilagodjavanje zakonodavstava sa standradima EU“, rekao je on.

Premijar Švedske je istakao i da su pregovaračka poglavlja koja su otvorena do sada dokaz napornog rada koji je Srbija ugradila u ovaj proces.

„Nadamo se da će poglavlje 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici uskoro da bude otvoreno, što će staviti još veći naglasak na prilagodjavanje Srbije spoljnoj i bezbednosnoj poltici EU“, rekao je Leven.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar