U trendu

SNP za rezoluciju o genocidu nad Srbima i Jevrejima

Srpska narodna partija (SNP) zatražila je danas da Srbija pokrene široku diplomatsku inicijativu kako bi parlamenti zemalja širom sveta usvojili rezoluciju u kojoj se konstatuje da je nad Srbima i Jevrejima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svetskom ratu počinjen genocid.

„Zločinačkom operacijom Oluja, takozvana evropska Hrvatska, kao pravna naslednica NDH, pokušala je da dovrši genocid koji su nad Srbima počinili hrvatski nacisti Ante Pavelića“, naveo je generalni sekretar SNP Jovan Palalić u pisanoj izjavi povom godišnjice stradanja Srba u operaciji Oluja 1995. godine.

On je ocenio da su postupci hrvatskih zvaničnika koji, kako smatra, svakodnevno rehabilituju ustaško-nacističku ideologiju, posledica činjenice da se Hrvatska nikada nije suočila sa svojom nacističkom prošlošću, niti je kažnjena zbog genocida nad Srbima i Jevrejima koje je počinila tokom Drugog svetskog rata.

„Usvajanje ovakve rezolucije u što većem broju parlamenata u Evropi i svetu, a pre svega medju antifašističkim narodima koji su pretrpeli najveće žrtve u Drugom svetskom ratu, treba da postane jedan od prioriteta diplomatske borbe Srbije“, naglasio je Palalić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.