U trendu

Sociolog Hajrić: Srbiji potrebne jake institucije koje će ograničavati vladajuću garnituru

Sociolog Dario Hajrić izjavio je danas da su društvu u Srbiji potrebne jake institucije, koje će ograničavati vladajuću garnituru, a ne jak vodja.

On je za N1 rekao da je politička kultura takva da nema punog demokratskog potencijala i da ga Srbija nikada nije preterano ni imala, te da ni opozicija ne pokazuje da bi tu naviku mogla da promeni.

„Za sada nemamo nagoveštaj toga da bi opozicija mogla da ima ‘tim sa dobrim trenerom’. Opoziciji bi odgovaralo da ima nekog lidera, medjutim, toga ne samo da nema, nego, ako bi se stvorio, veoma brzo bi bio sažvakan od tabloida…Naša politička kultura je takva da nema puno tog demokratskog potencijala, jer ga nismo preterano ni imali. Ovde se uvek odlučivalo tako što neko odozgo kaže kako će da bude, pa se ta odluka sliva nadole“, rekao je Hajrić.

Kako je istakao, da bi gradjani odlučivali, potrebni su neki mehanizmi, ali u Srbiji nikome nije u interesu da ih bude.

„Nikome, recimo, nije u interesu da ojača lokalne organe vlasti…Svi kažu: to kako vi na lokalu rešavate, nije bitno, mi znamo bolje i mi ćemo da vam kažemo ko će da vam sredjuje vodovod. Gradjanin se ovde ništa ne pita, on je u državi podstanar. A poenta je da smo mi vlasnici ove države“, rekao je Hajrić.

I izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće ispuni zahteve ni da pet miliona ljudi izadje na proteste, govori mnogo.

To je suština svake vlasti godinama unazad, smatra Hajrić i dodaje da „mi od (Slobodana) Miloševića gotovo da nismo imali predah od toga, sa jednim malim insertom. A što je još gore, ni opozicija ne pokazuje nikakav nagoveštaj drugačijeg načina razmišljanja, i to je ono sto je po meni najproblematičnije“.

„Oni ne kažu da će sutra kada dodju na vlast, biti drugačije, funkcionišu po principu – svi mrze Vučića pa će glasati za nas. Nama treba nešto drugačije, treba nam da vlast ograničava sebe“, rekao je Hajrić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.