U trendu

Specijalno tužilaštvo Kosova započelo istragu o navodima u medijima o ministru Nenadu Rikalo

Specijalno tužilaštvo Kosova započelo je istragu o navodima u medijima da je ministar poljoprivrede u Vladi Kosova Nenad Rikalo tokom rata na Kosovu zlostavljao i mučio Albance u naselju Dardanija.

Državno tužilaštvo Kosova potvrdilo je prištinskim medijima da nije imalo informacije o mogućem delovanju Rikala do izjava u medijima.

Prethodno je premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio da je „sa uznemirenjem“ primio informaciju da je ministar poljoprivrede Nenad Rikalo zlostavljao i mučio Albance u naselju Dardanija, ali da nadležne institucije nemaju zvanične informacije o tome.

U saopštenju iz kabineta premijera navedeno je da Državno tužilaštvo, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova nemaju nikakve informacije da je Rikalo učestvovao u zlostavljanju Albanaca tokom rata na Kosovu.

„Odmah (posle informacija) putem zvaničnih kanala i pismeno sam zatražio informacije od Državnog tužilaštva, Kosovske obaveštajne agencije i Policije Kosova u vezi sa navodima gradjana. Iz odgovora državnih institucija nema nijedne činjenice da je on (Rikalo) bio uključen u takva dela“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da će u svakom, a ne samo ovom slučaju, kao premijer delovati u skladu sa zakonom i odgovornostima koje ima.

Prištinski Fond za humanitarno pravo saopštio je medijima da nema prijave, niti optužbe o ministru Rikalu.

Prištinska televizija Kohavision (KTV) sinoć je u glavnom TV Dnevniku prenela optužbe gradjana iz naselja Dardanija u Prištini da ih je aktuelni ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo, koji je ministar iz redova Srpske liste, tokom rata „mučio, zlostavljao i da se uvek pojavljivao u vojnoj uniformi i naoružan“.

Pre izbora za ministra Nenad Rikalo je bio član Centralne izborne komisije ispred srpske zajednice na Kosovu.

Kako javlja KTV, Rikalo nije odgovarao na pozive da komentariše optužbe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.