U trendu

Spor oko saopštenja

Pres služba predsednika Srbije saopštila je danas da nije mogla da se dogovori s predstavnicima Misije Euleksa o saopštenju sa sastanka predsednika Tomislava Nikolića i šefice Euleksa Aleksandre Papadopulo.

„Predsednik Srbije i šefica Euleksa razgovarali su više od sat vremena, medjutim, osoblje Misije na krajnje drzak i neprimeren način nije dopustilo da stavovi njihove šefice budu objavljeni u javnosti“, navodi se u saopštenju.

Nikolićeva pres služba je navela da nikada nije skrivala aktivnosti predsednika i njegove političke stavove, ali da sada može saopštiti samo ono što je predsednik rekao na sastanku, dok za izjavu Aleksandre Papadopulo upućuje na Misiju Euleksa.

Predsednik Srbije Nikolić je rekao da „politika nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“ usporava Srbiju na putu evropskih integracija.

„Uprkos tome, nastavićemo da razgovaramo sa Albancima, medjutim, ukoliko budu dospeli tako daleko i dobiju mandat da čuvaju srpsko nasleđe u UNESKO, mi nećemo imati motiv da nastavimo razgovore u Briselu“, rekao je Nikolić.

On je istakao značaj i doprinos Euleksa na očuvanju vladavine prava na Kosovu i dodao da su mu potpuno jasna ograničenja koja ta Misija ima na Kosovu, ali da je očigledno da „ima mandat da od tzv. ‘Kosova’ pravi uredjenu državu“.

„Pitanje ostanka i opstanka srpskog naroda nije samo pitanje ljudskih prava, onaj ko se o to pitanje ogreši čini zločin. Način na koji je 1999. Kosovo oteto od Srbije je sramota za velike sile za sva vremena“, rekao je predsednik Srbije.

On je posebno postavio pitanje pravičnog sudjenja i premeštanja onih koji su nepravedno osudjeni u zatvore u kojima ne postoje garancije da će Srbi imati civilizovan tretman, što se posebno odnosi na predsednika Gradjanske incijative SDP Olivera Ivanovića, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar