Sporazum Italije i UNDP o dva projekta u Srbiji

BEOGRAD – Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kaso i stalna predstavnica UNDP-a i stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Robin Herši (Hershey) potpisali su danas dva sporazuma o sufinansiranju i sprovođenju dva projekta u Srbiji.

Kako je saopštila italijanska ambasada u Beogradu, prvi sufinansirani projekat posvećen je „obuci državnih službenika za 21. vek u Republici Srbiji“, dok se drugi odnosi na „unapređenje regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrazi za nestalim licima“.

Kaso i Heršijeva izrazili su zadovoljstvo zbog ove dve inicijative koje omogućavaju da se intenzivira pomoć Srbiji u sprovođenju unutrašnjih reformi, naročito u oblasti javne uprave, kao i da se poboljša saradnja partnera u regionu i stimuliše regionalno pomirenje.

Italijanski ambasador ukazao je da projekti odgovaraju specifičnim potrebama obučavanja profesionalnih lica koja će moći da efikasno rukovode javnom administracijom, takođe u cilju napredovanja u pristupnim pregovorima sa EU, i da doprinesu boljoj regionalnoj saradnji.

Zvaničnica UN podvukla je da su za snažno i stabilno društvo neophodni mir, poštovanje ljudskih prava i dobra uprava, zasnovana na vladavini prava.

„Pored toga, mi u UN verujemo da je kontinuirano obrazovanje državnih službenika ključ za efikasnu javnu administraciju. Kvalitetno obrazovanje je jedan od najsnažnijih i dokazanih sredstava za održivi razvoj“, dodala je Karla Robin Herši.

Ceremoniji svečanog potpisivanja prisusvovala je i Snežana Antonijević, pomoćnica direktora Nacionalne Akademije za javnu upravu, u svojstvu predstavnika srpskih nadležnih organa i korisnika jednog od dva projekta, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike