U trendu

Sporazumi iz Brisela temelj stabilnosti Srba na Kosovu

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović ocenio je danas da sporazumi koje su predstavnici Beograda i Prištine usaglasili sinoć u Briselu, predstavljaju dobar temelj za stabilizaciju srpskog naroda na Kosovu.

Stojanović je u Obiliću, gde je razgovarao sa predsednikom te opštine Džaferom Gašijem o načinima poboljšanja kvaliteta života lokalnog stanovništva, izrazio uverenje da će postignuti sporazumi doneti dobro svima na Kosovu.

„To što opozicija na Kosovu pokazuje svoju nekreativnost i što u odnosima između Srba i Albanaca pokušava da probudi neku vrstu mržnje, predstavlja nešto na čemu moramo zajednički raditi kako bi potpuno nestalo. Oni koji žele da rade na stvaranju konflikata a ne na rešavanju problema, nisu za budućnost nego su za prošlost“, rekao je Stojanović novinarima.

Odgovarajući na pitanje o sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština, zamenik kosovskog premijera je ocenio da će ZSO doneti „mnogo dobrog“ za ljude koji žive na Kosovu kao i da nije usmerena protiv bilo koga.“Mislim da ne stoji poređenje ZSO sa Republikom Srpskom ili sa bilo čim drugim. Zajednica će dati mogućnost ljudima da se bolje organizuju, da bolje žive i ne vidim zašto bi to bilo protiv bilo koga. Svi će imati koristi jer će komšije živeti bolje“, rekao je Stojanović.

On je izrazio nadu da će biti poštovan rok od četiri meseca koji je predviđen za završetak procesa formiranja Zajednice srpskih opština.

„Bez obzira da li neko misli da to treba ili ne treba uraditi, očekujem da se sporazum o ZSO, kao i svi drugi sporazumi, realizuje, jer to je međunarodno utvrđena obaveza i ona će neosporno morati da se sprovede“, ocenio je zamenik premijera Kosova.Upitan kada će Statut ZSO biti formulisan i da li srpska strana očekuje probleme u vezi njegovog donošenja, Stojanović je rekao da „sigurno neće biti lako napisati i do kraja definisati Statut“ ali je i dodao da je to proces koji će prema njegovoj oceni, biti sproveden do kraja.

Komentarišući sporazum o telekomunikacijama, zamenik premijera Kosova je naveo da dogovor koji je sinoć postignut u Briselu, predvidja da se formira nova kompanija koja će pokriti celu teritoriju Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar