SR vodeća investiciona destinacija u centralnoj i stočnoj Ev

BEOGRAD – Srbija je vodeća destinacija za strane investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, ocenio je danas potpredsednik Indije Venkaj Naidu i pozvao poslovni svet i Srbije i Indije na saradnju, ističući izuzetne mogućnosti i otvorenost i prijateljske odnose dve zemlje.

Naidu je na biznis forumu Srbija -Indija, na kojem učestvuje zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je transformacija Srbije bila izuzetna u nekoliko poslednjih godina, da su promene svuda vidljive, a da su veoma važne fiskalne i strukturne reforme koje je vlada preduzela dale rezultate u značajnom napretku ekonomskih prilika i poslovnom okruženju.

Kako je rekao, i Indija je krenula u ekonomske reforme, koje daju velike mogućnosti za srpske preduzetnike i precizirao da Indija ima 8,2 odsto ekonomskog rasta i jedna je od najbrže rastućih velikih ekonomija u svetu.

Istakao je napredak Indije u ocenama Svetkse banke, najavio da će uskoro biti treći najveći potrošac u svetu i podvukao da zemlja ima stabilnu vladu i sposobnog lidera, koji je okrenut reformama.

Indija i Srbija, ukazao je, imaju mnogo toga zajedničkog što mogu jedna drugoj da ponude, a pre svega u oblasti poljoprivrede, prerade hrane, farmaceutskoj industriji, indistriji zabave, turizma. . .

Istakao je velike mogućnosti i u odbrambenoj industriji, kao i u proizvodnji poljoprivrednih mašina, navodeći primer indijske kompanije za prozvodnju traktora koja posluje u Srbiji.

Potrpedsednik Indije rekao je i da je poseta Vučića Indiji kao premijera bila istorijska i da je od tada Srbija učestvovala i na drugim vaznim događajima u Indiji.

On je istakao da nedavni primeri stranih ulaganja predstavljaju novu politiku Indije i da cene to što je Vlada Sbije podržala indijske preduzetnike koji su pokrenuli poslovanje u Srbiji.

Kazao je da obe vlade jačaju okvire za veću ekonomsko saradnju, a da je danšnjim potpisivanje dva sporazuma to dodatno ucinjeno.

Naveo je sporazum o poizvodnji bilja, koji će pomoći da se proširi trgovinska razmena za voće, povreće i prerađene proizvode.

Dodao je i da će revidirani sporzum o avio saobraćaju pojačati turizam i trgovinsku razmenu.

Naidu je rekao da turisti iz Indije posećuju strane zemlje u velikom broju i da je Srbija fascinananta zemlja i da ima mogućnosti i kapacitete da pivučete turiste iz Indije.

Napomenuo je da će tome dopineti i to sto je Srbija ukinula vize, kao i da je Indija olaksala davanje viza za građane Srbije elektronskim putem.

„Vidim obnovljeni entuzijazam na obe strane“, rekao je Naidu i pozvao predstavnike poslovnu zajednice iz obe zemlje da ucrtaju dalju mapu puta, budu partneri i rade zajedno što će podići bilteralne odnose na visi nivo.

Rekao je i da Indija nudi olakšice u poslovanju, a da je premijer te zemlje posvećen reformam i da vlada pozitivna politicka atmosfera.

Takođe je zahvalio Vučiću za interesovanje da se priključi privrednim delegacija i forumu ocenjujući da to pokazuje zainteresovanost za unapređenje odnosa.

Ponovio je da je Srbija brzorastuća ekonomija i da je Indija prepoznaje kao dobrog partnera, zaključio je Naidu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike