U trendu

Srbija budućnost vidi u saradnji i sa zemljama sa kojima se borila

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu da se Srbija ponosi pobedama i ne zaboravlja svoje žrtve, ali da svoju sadašnjost i budućnost vidi u saradnji i sa državama sa kojima se borila.

„Pobedama se ponosimo, žrtve prinete na oltar slobode ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnost vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onim državama protiv kojih smo vojevali – nikad ne osvajajući tudje, uvek braneći svoje“, rekao je Nikolić, a prenosi njegova služba.

On je naveo da sa iskrenom porukom da je sloboda trajna težnja stoji zahvalan u ime stotinu generacija u Srbiji čije postojanje su preci izborili svojim životom.

Nikolić je kazao da je prošlo stoleće od bitke na Kajmakčalanu i da se Srbija danas uzdiže i napreduje, ne napuštajući „slobodarske ideje koje su u genu našeg bića, koje su nas i na ovom mestu vodile do pobede“.

„Niko kao naš narod ne zna šta znači ta svirepa životinja koja se zove rat, kako je o ovom poprištu govorio Milutin Ristić. Zato smo iskreno posvećeni očuvanju i izgradnji mira svuda u svetu“, dodao je on.

Predsednik Srbije je ocenio i da je bitka na Kajmakčalanu simbol kraja stradanja i početka konačne slobode, kao i da je dobila mitsku dimenziju.

„Zato je bitka koja se ovde nedeljama odigravala jedna od najznačajnijih koju je Srpska vojska vodila u svojoj istoriji i jedna od presudnih u Prvom svetskom ratu“, rekao je Nikolić.

Nikolić će se danas u Bitolju sastati sa predsednikom Makedonije Djordjem Ivanovim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar