Srbija će biti skinuta sa sive liste FATF-a početkom 2019.

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da Srbija početkom sledeće godine više neće biti na „sivoj listi“ Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca (FATF).

Stefanović je dodao da je procedura „skidanja“ sa „sive liste“ FATF-a vrlo složena, ali i istakao da je Srbija ispunila sve kriterijume FATF-e.

„Mi smo prvog juna saopštili da smo isupunili sve kriterijume i pozvali njihove komisije i nadzor da dođu i provere. Očekujem da ćemo sa te liste biti skinuti početkom naredne godine i da će tada, na konferenciji FATF-e, biti konstatovan napredak Srbije u oblastima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma“, istakao je Stefanović u Privrednoj komori Srbije gde je danas predstavljen dokument o Proceni rizika od pranja novca i finansiranje terorizma.

Prema njegovim rečima, stavljanje Srbije na „sivu listu“ je bila „politička stvar“.

„Bio sam prisutan na konferenciji početkom godine, na kojoj se veliki broj država članica FATF-e suprotstavio stavljanju Srbije na sivu listu“, rekao je Stefanović.

Ukazao je da je tada u potpunosti promenjen dotadašnji način rada, koji je podrazumevao da se, ukoliko postoji protivljenje jednog većeg dela država, zemlja ne stavlja na sivu listu, već se, objasnio je Stefanović, rade dodatne konsultacije.

„Dok su druge zemlje prošle uz opomenu, nas su stavili na listu“, naveo je Stefanović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike