U trendu

Srbija će morati da usaglašava spoljnu politiku sa EU

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija što se više bude približavala EU, posebno kad bude otvoreno poglavlje o spoljnoj i bezbednosnoj politici, morati da svoju spoljnu politiku usaglasi sa EU.

On je u intervju za Politiku ocenio da se „nisu pokazale kao tačne“ teorije po kojima navodno rastu pritisci na Beograd da uskladjuje spoljnu politiku s politikom EU i da Srbija nije imala nikakvih problema zbog politike koju vodi.

„Ruska strana poštuje naše opredeljenje da idemo u EU, a EU ima puno razumevanje naše prijateljstvo sa Rusijom. Zato što naša politika nikog ne ugrožava“, rekao je Dačić koji je i ministar spoljnih poslova.

„Što više budemo prilazili EU, a naročito kad bude otvoreno pregovaračko poglavlje o spoljnoj i bezbednosnoj politici, moraćemo da svoju spoljnu politiku usaglasimo sa EU. Ali, do toga ima još vremena i pitanje je da li će ova zategnutost izmedju Rusije i EU toliko trajati. Verujem da neće“, rekao je Dačić.

Upitan da li ima istine u priči da Brisel traži od Srbije da se solidariše sa EU i da zajedno od Moskve zatraže pomilovanje ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko, Dačić je rekao da je to pitanje za obe strane političko pitanje i da Srbija ni na koji način nije uključena u tu priču.

„Za jednu stranu je to humanitarno, za drugo pravno, a za obe – političko pitanje“, rekao je Dačić i dodao da Srbiju niko ni za šta nije pritiskao, jer je prijatelj i sa Rusijom i sa Ukrajinom, a ide ka EU.

Govoreći o tome da li će Vlada Srbije podržati kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN, Dačić je kazao da „Vlada Srbije još nije odlučila o podršci bilo kome, pa ni Jeremiću“.

Prema njegovim rečima, Srbija će se pri donošenju odluke o tome rukovoditi sopstvenim interesima, a podržaće onog kandidata koji ima najviše šansi da postane generalni sekretar i koji je prijatelj Srbije.

„U tome se (premijer Srbije Aleksandar) Vučić i ja slažemo“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.